Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - poręczenie kredytu
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-12-30, 21:24   #8
anka_85
Zakorzenienie

Dot.: poręczenie kredytu

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Chcesz stracic przyjaciół pożycz im pieniądze -mozna to podciagnac pod poręczanie kredytów i pożyczek.
I to jest to co ja myslę na ten temat.
o tym zdąrzyłam się już przekonać jakiś czas temu

Cytat:
Napisane przez lilianaX Pokaż wiadomość
"Nieprzyjemność" z powodu poręczenia jest taka, że możesz się obudzić z przysłowiową ręką w nocniku i kredytem do spłacenia, nawet na kilkanaście lat.
Pamiętaj, banku nie interesuje, że mało zarabiasz, względnie nic nie zarabiasz, masz rodzinę na utrzymaniu, itp. Poręczyłaś, czyli jakby co bedziesz spłacać, a jak nie masz pieniędzy to odpowiadasz własnym majątkiem, np.: samochodem czy mieszkaniem. Odpowiada Ci to?
No i jeszcze ten stres, że w każdej chwili spłacający może przestać płacić i bank zapuka do Twoich drzwi.
Absolutnie nie poręczyłąbym nikomu kredytu, no może z wyjątkiem rodziców czy brata. A proszenie przez przyjaciół czy znajomych o poręczenie uważam za gruby nietakt.
no, ja z tż zostaliśmy poproszeni o taką "przysługę"
szczerze mówiąc zdenerwowałam się, bo zakładam najgorsze - foch drugiej strony i obrażenie się, w razie odmowy - a odmowa z naszej strony już była.

wiem, że jak coś się stanie, to wszystko spadnie na mnie i na tż.
jestem absolutnie na nie, przyjaciółka która ma ogromne długi mnie poprosiła, abyśmy poręczyli
zdenerwowała mnie jej prośba, bo my niechętnie pożyczamy pieniądze w gotówce, a co dopiero poręczenie nie małego kredytu
ona nawet nie ma zdolności kredytowej.

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

Cytat:
Napisane przez uparta Marti Pokaż wiadomość
nigdy tego nie zrobie
mama dla kolezanki wzięła laptopa na raty.. ona(ta koleżanka) wyjechała za granicę i przez kilka pierwszych m-cy spłacała a później słuch o niej zaginął tel wyłączony, nie dzwoniła do nas, nie wiedzielismy gdzie mieszka skutkiem było to ze mama sama musiała spłacić ok 1tys za jej laptopa.. a niby taka dobra znajoma była na tym przykładzie wiem,że nigdy nie poręcze nikomu-nawet najblizszym przyjaciołom
a jest jakaś szansa na odzyskanie tych pieniędzy, czy to już przepadło ?
pytam z ciekawości.

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując