Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - ***operacja tarczycy***
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-12-31, 12:20   #2605
3Karolina
Przyczajenie

Dot.: ***operacja tarczycy***

Cytat:
Napisane przez maadziu Pokaż wiadomość
...Czy biopsja boli? Mój organizm jest bardzo wrażliwy na ukłucia dochodzi nawet do tego że mdleję..

Mnie biopsja nie bolała w ogóle... bardziej się stresowałam przed samym badaniem.
Trwa ono chwilkę, kładziesz się na kozetce, jeden lekarz przykłada Ci usg do szyi, drugi wbija igłę właśnie pod asekuracją USG. Podczas tego pobrania nie możesz połykać śliny, oddychasz normalnie... trwa dosłownie chwilę dłużej od pobrania krwi. Ja miałam wyniki po niecałych 2 tygodniach (to był chyba 10ty dzień).

Mam pytanie do tych, które są już po operacji. Znajoma pielęgniarka (też po operacj tarczycy, z praktycznie niewidoczną blizną) napisała mojej mamie jak mam dbać o bliznę a później o ranę... i ja tą kartkę zgubiłam. Pamiętam tylko, że przez 1szy tydzień po operacji nic, 2gi tydzień być szarym mydłem i smarować alantanem oraz robić głupie miny przed lustrem (chodzi o to aby rana się ruszała).. no i dalej nie pamiętam. Była zmiana alantanu na maść na blizny i mi się wydaje, że to był właśnie 3tydzień a moja mama twierdzi, że 3ci tydzień to było masowanie blizny alantanem a po 2 m-cach dopiero maść na bliznę. W któymś tygodniu było też mocne szorowanie blizny (ale to chyba po 2-3 m-cach). Ma któraś z Was może takie zalecenia?
3Karolina jest offline Zgłoś do moderatora