Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 3
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-01-02, 21:47   #3080
Parvati
Zakorzenienie
 
Avatar Parvati
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 064
Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 3

Cytat:
Napisane przez postanowienie Pokaż wiadomość
Koleżance Parvati melduję wykonanie zadania - książka i forum przeczytane. A tak poważnie mimo, że spełniłam w/w warunki są kwestie, które w książce są niejasne a na forum nieporuszane. Stąd zapewne pytania koleżanek Dukanek. Podpisuje się pod prośba (czyt. rozkazem) obowiązkowego przebrnięcia przez lektury. Pozdrowionka dla wszystkich "weteranek" z wyśmienitymi wynikami - zazdroszczę wytrwałości. Mi już jej powoli zaczyna brakować chodź to 4 dzień uderzeniówki - może II Faza doda mi siły.
Wielkie gratulacje więc za przeczytanie to się nazywa poważne podejście do diety
A jeśli pomimo przeczytania wszystkiego masz pytania - wal do Nas jak w dym jak wiemy to odpowiemy. Po prostu alarmowałyśmy o przeczytanie wszystkiego, bo nie chcemy streszczać książek

A ja zgodnie z obietnicą wypiszę teraz produkty wg zielonej książki.

FAZA I

DOZWOLONE:

1) Mięsa ( eskalopki cielęce, konina, królik, ligawa, pieczeń cielęca, polędwica wołowa, rostbef, stek wołowy, żeberka cielęce bez tłustej skóry).

2) Podroby ( nereczki cielęce, ozorek cielęcy, ozorek jagnięcy, wątróbka cielęca, wątróbka drobiowa).

3) Wędliny ( suszone mięso z Grisons, szynka wieprzowa, szynka z indyka, szynka z kurczaka).

4) Ryby ( barwena, czarniak, dorada, dorsz, gardłosz atlantycki, halibut, halibut wędzony, labraks, flądra, łosoś, łosoś wędzony, łupacz, makrela, merlan, mieczyk, morszczuk, płaszczka, sardynka, sola, strzępiel, surimi, tępogłów, tuńczyk, tuńczyk w sosie własnym-konserwa, turbot).

5) Owoce morza ( gambasy, homar, jeżokrab, jeżowiec, kalmar, krewetki różowe i szare, langusta, małż, mątwa, mięczak jadalny, omułek, ostrygi, ośmiornica, przegrzebki, rak, sercówka, trąbik).

6) Drób ( bażant, gołąb, indyczę, indyk, kurczę, kura, kuropatwa, perliczka, przepiórka, stek ze strusia).

7) Jajka ( kurze, przepiórcze).

8) Nabiał ( chude mleko, chudy biały ser, chudy serek wiejski, jogurty naturalne bez tłuszczu, serki homogenizowane bez tłuszczu, serki topione w kostkach bez tłuszczu).

9) Przyprawy/dodatki ( agar-agar - substancja żelująca, algi morskie, anyżek, aromaty bez cukru, bazylia, chrzan, cynamon, cytryna ale nie jako napój, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździk, imbir, kakao bez tłuszczu, kardamon, kminek, kolendra, korniszon jako przyprawa, kostki rosołowe bez tłuszczu, kurkuma, mięta, ostra papryka, otręby owsiane - 1-2 łyżki, papryka słodka, pieprz, pietruszka, rozmaryn, słodziki, soja jako dodatek/przyprawa, sos sojowy, suszona cebula, szafran, trawa cytrynowa, świeża cebula jako przyprawa, trybula, wanilia).

DOPUSZCZALNE (w ograniczonych ilościach) - harissa, kostki rosołowe, majonez Dukana, musztarda, ocet winny, odtłuszczona śmietana do 3% tłuszczu, olej parafinowy, sezam, skrobia kukurydziana, sos winegret Dukana, sól, keczup dietetyczny - bezcukrowy).

Wszystko ze stron 38-41.

FAZA II

Oczywiście mowa będzie o warzywkach.

DOZWOLONE - bakłażan, biała kapusta, boćwina, brokuł, brukselka, cebula, cukinia, cykoria, czerwona kapusta, dynia, fasolka zielona, kalafior, kalarepa, koper włoski - fenkuł, ogórek, papryka, pieczarka, pomidory, por, roszponka, rzepa, rzodkiewka, sałata karbowana, sałata zielona, seler, serce palmy, soja, szparag, szpinak.

DOPUSZCZALNE (ograniczone ilości) - burak, marchewka.

Strona 67.

FAZA III

DOZWOLONE:

1) OWOCE ( wielkość porcji się nie zmieniła - jest taka sama jak w białej książce ) - arbuz, brzoskwinie, grejpfruty, gruszki, jabłka, jeżyny, klementynki, maliny, mandarynki, melon, morele, nektarynki, pomarańcze, śliwki, truskawki.

2) PIECZYWO ( 2 kromki dziennie ) - chleb pełnoziarnisty, chleb razowy.

3) SER (40g dziennie) - sery twarde i półtwarde, a także topiony w kostkach.

4) PRODUKTY SKROBIOWE ( 220g, 2x w tyg.) - bulgur, czerwona i biała fasola, fasolka szparagowa, gotowane ziarna pszenicy, groch, kasza manna, makarony, polenta, soczewica, zielony groszek, ryż pełnoziarnisty).

5) MIĘSA - biała szynka, schab, udziec jagnięcy.

Strony 92-93

FAZA IV

Dzień PROTEINOWY ma troszkę "okrojone" produkty dozwolone.
Str. 116-117.
Wklepię innym razem edytując ten post by było wszystko w jednym miejscu
Teraz uciekam
__________________
czytam


CBT

Edytowane przez Parvati
Czas edycji: 2010-01-02 o 22:02
Parvati jest offline Zgłoś do moderatora