Dot.: Co po maturze?
Forum rzeczywiście nie to co trzeba, na dodatek Cię nie znamy więc wybieranie kierunku studiów który byłby dla Ciebie dobry jest najlepszym pomysłem, lepiej porozmawiaj z rodziną i znajomymi, oni z pewnością bardziej Ci pomogą.
Co do matury - rozszerzona matura z polskiego z pewnością Ci się przyda, to przedmiot obowiązkowy i wiele uczelni wlicza ją do średniej oceny kandydatów na studia, nawet na kierunkach ścisłych. Nie chcę Cię rozczarować, ale jeśli będziesz zdawać maturę z jakichkolwiek przedmiotów jedynie na poziomie podstawowym możesz się nie dostać na studia które sobie wybierzesz. Każda uczelnia ma swój wzór do wyliczania ilości punktów które przyznaje kandydatom za wyniki na maturze, w przypadku matury rozszerzonej stosuje się większy przelicznik niż przy maturze podstawowej, w efekcie ktoś kto dostał mniej punktów od Ciebie ale z matury rozszerzonej może być wyżej w rankingu od Ciebie i dostać się na studia zamiast Ciebie (nie mówię że tak będzie, ale powinnaś być tego świadoma).
Teraz mnóstwo osób idzie na studia, dobre kierunki są oblegane, dlatego lepiej zadbać o to, żeby mieć jak najlepszy wynik na maturze, chyba że wybierzesz kierunek na którym od lat są spore braki i przyjmą Cię tylko po złożeniu dokumentów - wiem że są takie kierunki, mój znajomy został przyjętty na studia dzienne po złożeniu dokumentów, bez liczenia punktów.
Nie wiem jak dobrze się uczysz, ale wiem że w klasach o profilu humanistycznym często przedmioty ścisłe traktuje się po macoszemu. Jesteś pewna że po klasie humanistycznej będziesz w stanie zdać maturę z przedmiotu spoza Twojego profilu?
|