Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-04-12, 08:41   #154
pkawecka
Zadomowienie

Dot.: wizyta u ginekologa

Cytat:
Napisane przez sylwia_p123
Witam.
Ja rowniez mam przed soba pierwsza wizyte u ginekologa. Po prostu stwierdzilam, ze przydaloby sie juz tam wybrac. Mimo to mam pelno obaw... najbardziej boje sie tego, ze trafie na niemilego lekarza, boje sie tez, ze badanie bedzie bolalo... Nie chodzi mi o tabletki. Ostatnio cykl wydluzyl mi sie z 28 do 39 dni, nie wiem co moglo byc tego przyczyna... zawsze pierwszego dnia okresu mam okropne bole (tak silne, ze nie potrafie powstrzymac sie od placzu), uznalam takze, ze w moim wieku (20) juz dawno powinnam miec pierwsze badanie za soba... W dodatku pochodze z innego miasta niz mieszkam obecnie i nie wiem gdzie mam isc...

Jak widzicie mam pelno obawi watpliwosci, bylabym bardzo wdzieczna za jakies wskazowki.
ja byłam pierwszy raz u ginekologa, gdy miałam 15 lat. mam wytłumaczyła mi, ze powinnam pójść profilaktycznie, bo do lekarza nie chodzi się tylko z chorobą. pani doktor mnie pochwaliła i w sumie okazało się, ze dobrze, ze poszłam, bo miałam paskudną nadżerkę, którą farmakologicznie zaleczono a potem miałam zabieg.
wizyta u ginekologa w dużej mierze opiera sie na wywiadzie. szczególnie ta pierwsza. lekarz zapyta o twoje miesiączki, czy są regularne, obfite, bolesne itd. kiedy miałaś pierwszą miesiączkę, czy współżyjesz. zapyta też o choroby, przebyte operacje itp.
pewnie ci o tym powiedzą ale przed badaniem trzeba oddać mocz.
badanie naczęściej składa się z dwóch etapów. po pierwsze badania palpacyjnego. lekarz wprowadza palec a potem dwa do pochwy a drugą ręką naciska na brzuch - sprawdza ułożenie, wielkość i stan przydatków, macicy. potem lekarz zakłada wziernik i ocenia pochwową część szyjki macicy - tu najczęściej są nadżerki i inne tego typu zmiany. najczęściej wtedy pobiera się wymaz na cytologię - za pomocą długiego patyczka z watą pobiera się troszeczkę śluzu z szyjki macicy i poddaje się go badaniu mikroskopowemu.
poza tym dobry ginekolog bada również piersi - węzły chłonne pod pachami, gruczoły piersiowe i brodawki.
samo badanie nie jest bolesne, ale moze być troche nieprzyjemne, bo wiekszosć kobiet szczególnie za pierwszym razem ma wrażenie, ze jest samochodem na warsztacie. ważne jest to zeby być rozluźnionym, wtedy jest o wiele łatwiej.
za pierwszym razem lepiej chyba pójść do kobiety, chociaż ja osobiście wolę ginekologów mężczyzn - są o wiele bardziej delikatni.
do lekarza musisz iść do przychodni w obrębie "kasy chorych", do której należysz np. jeżeli jesteś w mazowieckim oddziale NFZ to możesz w całym województwie.
powodzenia