Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Photoshop-dobieranie fryzur
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-04-12, 08:39   #1
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Photoshop-dobieranie fryzur

Uprzejmie proszę o niewysyłanie mi PW z prośbami o dobór fryzury

Ostatnio zauważyłam na tym forum wiele próśb o dobranie fryzury komputerowo wiele z Was ma photoshopa ale tłumaczy się tym że nie potrafi, pomimo dokładnego opisu jednej z Wizazanek. Ja codziennie jestem zasypywana takimi prośbami, czasem nawet nie doczekam się zwykłego ''dziękuję'' tylko wciąż słyszę kolejne wymagania, to denerwujące.
Dlatego postanowiłam utworzyć ten wątek-spróbujcie same , to naprawdę prosta sprawa.

----------------------------------------------------------------------

Potrzebne są nam zdjęcia fryzur oraz nasza fotografia, najlepiej z odsłoniętą twarzą, w miarę z przodu (większość fryzur w necie jest ukazana w takiej pozycji). Jeśli oczywiście wymarzona fryzura przedstawia modelkę z twarzą z boku, potrzebujemy podobnego ujęcia naszej buzi.

1. otwieramy zdjęcie fryzury oraz swoje w programie Adobe Photoshop
2. Za pomocą lassa magnetycznego zaznaczamy dokładnie owal naszej twarzy i kopiujemy ( EDYCJA->KOPIUJ)
3. Wklejamy naszą wyciętą twarz na zdjęcie z fryzurą (EDYCJA-> WKLEJ)
i dopasowujemy do kształtu i wielkości twarzy modelki (EDYCJA->SWOBODNIE PRZEKSZTAŁĆ)
4. Za pomocą gumki (krycie i przepływ ok.70%) wycieramy czoło i wszystkie miejsca tam, gdzie pod nasza twarzą jest fryzura, czyli ewentualną grzywkę, boki twarzy itp nalezy to robić uważnie, gdyż działając z rozmachem możemy np. wytrzeć swoje oko odkrywając oko modelki ale wówczas bez obaw, zawsze możemy anulować nasz nierozważny krok wchodząc w EDYCJA-> DO TYŁU
5. Mamy juz dopasowaną kształtem i wielkością twarz do włosów, usunięte nadmiary ale jak widać kolor naszej skóry różni się od szyi modelki. Wyrównać to można jeszcze przed spłaszczeniem obrazka, zmieniajac parametry w balansie czy kontraście-zmieniamy je tylko na naszej twarzy, tylko ta warstwa ulega tym zmianom. W tym celu wchodzimy w OBRAZEK->DOPASUJ->BALANS KOLORÓW. W tym przypadku dodałam więcej czerwieni, odrobinę zieleni i żółci, by ocieplić moją karnację
6. Zwiększyłam też kontrast i jasność (OBRAZEK->DOPASUJ->JASNOŚĆ/KONTRAST). Można też pobawić się innymi opcjami by dopasowac koloryty jak najwierniej, np. OBRAZEK-> DOPASUJ->BARWA/NASYCENIE
Na sam koniec łączymy warstwy WARSTWA->SPŁASZCZ OBRAZEK.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kurs1.jpg (86,6 KB, 4585 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kurs2.jpg (109,3 KB, 2950 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kurs3.jpg (103,7 KB, 2783 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kurs4.jpg (87,4 KB, 2463 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kurs5.jpg (95,6 KB, 2230 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kurs6.jpg (73,4 KB, 3354 załadowań)

Edytowane przez agabil1
Czas edycji: 2006-07-31 o 10:05
agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora