Dot.: wiosenne ciasto:)
Ciasto agrestowe z bezami
dla 6-8 osób
ciasto:
150 dag masła 30 g cukru jajko 250 g mąki
nadzienie owocowe:
500 g agrestu 1/4 l wody1-2 łyżki cukru
krem budyniowy:
1/2 l mleka 2 żółtka torebka budyniu waniliţwego
piana:
3 białka, 150 g cukru
Jajko utrzeć z cukrem i masłem, dodać mąkę i wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiţwą i chłodzić 1-2 godz. Zagotować wodę z cukrem i włożyć agrest. Gotţwać na małym ţgniu 15 min, osączyć i wystudzić. Ciasto rozwałkować, włożyć do tortownicy i w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec 20 min w temperaturze 200 stopni. Budyń rozprowadzić 4 łyżkami mleka. Dodać żółtka i wlać do reszty wrzącego mleka. Zagotować, schłodzić i wyłożyć na upieczone ciasto, na wierzchu rozłożyć oţţce. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Pianę wyłożyć na ciasto i piec 10 min w temperaturze 220 stopni.
Ciasto bananowe
CIASTO
* 4 duże banany* 2 jajka* 100 g wiórków kokosowych* 150 g masła
* 200 g cukru* 100 g mąki pszennej* 100 g mąki ziemniaczanej
* sok z jednej cytryny* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE
* 200 g śmietany kremówki* 2 łyżeczki kakao* 1 łyżeczka cukru
* Spód tortownicy wyłożyć specjalną folią do pieczenia.
* Stopić w rondelku 2 łyżki masła. Następnie wlać je do tortownicy i posypać 5 łyżkami cukru. Pozostałe masło utrzeć z resztą cukru i jajkami na jednolitą masę.
* Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Wymieszać dokładnie.
* Banany obrać i pokroić na 2-centymetrowe kawałki. Dokładnie skropić sokiem z cytryny.
* Pokrojone banany ułożyć na tortownicy i posypać połową wiórek kokosowych.
* Na warstwie bananów rozsmarować ciasto.
* Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut w temperaturze 200 stopni.
* Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i posypać pozostałymi wiórkami.
* Śmietanę z cukremi i kakao ubić na sztywno. Z kremem podawać ciasto.
__________________
To człowiek człowiekowi najbardziej potrzebny jest do szczęścia.
|