Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Konserwatyzm w Polsce
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-01-06, 22:22   #1
Igusia92
Zakorzenienie

Konserwatyzm w Polsce

Jakiś czas nosiłam się z założeniem tego wątku na forum.
Ostatnio obserwuje że w Polsce bardzo modna stała się krytyka postaw konserwatywnych. Co mam na myśli używając tego określenia?

Krytykuje się zasady moralne, religijność, sprzeciw przeciwko zabijaniu, brak akceptacji dla zjawisk sprzecznych z naturą (co nie oznacza braku tolerancji! te pojęcia są używane zamiennie - a to moim zdaniem błąd) .

Chcę zaznaczyć że sama jestem osobą która nie jest bardzo religijna, ale nie rozumiem ciągłego wtrącania się do spraw wewnętrznych kościoła osób, które nie mają i niecną mieć z nim związku.

Następna sprawa która mnie martwi to uznawanie liberalizmu za sprzeczny z konserwatyzmem... Albo jesteś konserwą albo liberałem, a np. dla mnie najbardziej optymalne jest połączenie obu postaw liberalizm w gospodarce, konserwatyzm w obyczajach...

Co jest złego w stwierdzeniu że biologiczna, naturalna rola kobiety to wychowanie dzieci, opiekowanie się rodzinnym gniazdem, to że kobiety zdecydowanie mniej sprawdzają się w pracy, ich zdolność myślenia abstrakcyjnego jest ograniczona ale za to wiodą prym jeśli chodzi o emocje, intuicje, - dane nam przez matkę naturę.

Nie rozumiem feministek na siłę chcących robić z siebie facetów, wyraźnie zmierzających do zagłady ludzkości

Nie rozumiem mniejszości domagających się dla siebie specjalnych praw (a niby czemu w demokracji wszyscy są równi! )

Chcę zapytać jakie jest Wasze zdanie na ten temat - szczególnie ciekawią mnie argumenty osób atakujących ,,zaścianek" .

Trochę namieszałam, ale mam nadzieję na ciekawą dyskusję