2010-01-07, 11:52
|
|
|
Przyczajenie
|
Czy to rozsądne - praca na półtora etatu a ciąża?
Witam,
mam takie zapytanie...
Ciąża to moje postanowienie noworoczne i marzenie zarazem
Pracuję na 1/2 etatu w jednym zakładzie pracy (20 godzin tygodniowo) i na pełen etat w drugim (40 godzin tygodniowo). W obu przypadkach zatrudniona jestem na okres nieokreślony. Każda z prac z osobna jest pracą raczej lekką (ok. 4 godziny stania, kontakt z ludźmi, mała ekspozycja na czynniki chemiczne), jednak przez 5 dni w tygodniu z domu wychodzę o 7.00, a wracam przed 20.00tą i często nie mam możliwości zjedzenia obiadu (a nigdy ciepłego), dojazd MPK z jednego miejsca pracy do drugiego zajmuje mi około godzinę w różnych warunkach atmosferycznych ... i ogólnie wieczorem jestem wypruta. Sytuacja taka trwa już parę lat i bynajmniej nie migam się od pracy, ale już rozmyślam o udaniu się na zwolnienie lekarskie w czasie ciąży. W ciąży jestem odpowiedzialna nie tylko za siebie, ale też za dziecko i jego dobro leży mi na sercu. Optymistycznie zakładam, że przepracuję na 1,5etatu przez pierwszy trymestr, a potem chciałabym to ograniczyć.
Czy możliwe jest skorzystanie ze zwolnienia lekarskiego w czasie ciąży tylko w jednym zakładzie pracy?
Czy są Wizażanki, które pracowały w czasie ciąży na1,5-2 etaty i nie wpłynęło to w negatywny sposób na dziecko?
Czy po urlopie macierzyńskim mogę pobrać urlop wychowawczy tylko w jednym zakładzie pracy, a pracować na półetatu w drugim?
Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę przebywać w domu rodziców, który nie jest moim miejscem zamieszkania - pytanie na wypadek kontroli ZUSu?
Czy jeśli tylko mąż jest rolnikiem przysługuje nam zasiłek macierzyński dla rolników?
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Wizażanki
|
|
|