Raczkowanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
///Jovikzu dziękuję za śliczne życzenia, pozdrawiam Warrington
///Śmiało pytaj, jeśli tylko będziemy znały odpowiedzi, to odpowiemy.
Witam Wizażanki i Wizażanów (chyba poprawnie)
używam loginu żony, pisze mąż 
pytanie pierwsze: co oznacza TŻ???? wiem że chodzi o faceta... ale co oznaczają te literki - ok znalazłem bo gupio zadawac pytania na które są odpowiedzi w google - tak więc dla innych info:Towarzysz/ka Życia
przeczytanie tego wątku zajeło mi kilka dni... znalazłem wiele informacji, ale nadal mam kilka pytań.
Kwestja wizy i pracy. Poki co dostałem kontrakt do podpisania / będę go chciał jeszcze negocjowac. Moja żona jovikzu ma dostac wizę małżeńską czy też podemną / ja mam byc jej sponsorem... podobno wynikają z tego plusy i minusy mianowicie będzie mogła zmieniac pracę bez potrzeby wyrabiania wizy ale bedzie miała ograniczony wybór... jak to dokładnie jest???
Rozumiem że moja wiza może miec więcej lub mniej możliwości / czy zależy to od zarobków czy też od profesji czy może od tytułu na umowie...
na jednej ze stron z ofertami pracy był podział zarobków na od 0AED do 22kAED na miesiac później od 22kAED do chyba 44kAED itd.
jakis czas temu bylo napisane że 19kAED plus wszelkie bonusy typu mieszkanie, samochód, szkoła dla dzieci itp to dobra płaca, ale czy nie jest sie jakoś nisko zakwalifikowanym? Eva pisała ze są prawie kasty i feudalizm/hierarchie...
kolejne pytanie to kwestja zakupu domu/villi lub mieszkania/apartametu jak to jest? mianowicie było napisane że tylko na 99lat?? oraz że są miejsca tylko dla tubylców... na stronie HSBC, banku który Eva poleca można wziąc kredyt tylko na wyspecyfikowane nieruchomości, czy to oznacza, że jeśli znajdziemy jakis fajny domek, to nie będziemy mie wyboru banku, tylko będziemy skazani na jakiś tam...
kolejne pytanie jest chyba dośc proste mianowicie czas przejazdu od obu lotnisk do Tourist Club Area / w różnych godzinach / w korkach / bez korków / kiedy można się spodziewac największych korków na tych trasach?
Wiem że w tym rejonie należy zawsze się targowac - chciałbym wiedziec ile można wytargowac kupując samochód oraz mieszkanie - czy jest to w granicach 5% czy może 30% wiem że wszystko zależy od sytuacji ale może coś wiecie na ten temat?
W kontrakcie mam taki punkt że mam przestrzegac lokalnych praw i zasad, ale jak spytałem czy mają jakiś przewodnik to powiedzieli że nie... podobał mi sie wykaz przewiniń dla kierowców - chyba będzie ciężko po jeżdzeniu 200km/h w niemczech.... ale pytanie jest czy może są podobne listy/przewodniki na oficjalnych stronach jakiegos ministerstwa czy gdyieś... te podstawowe które się w tym wątku przewijały już znam, a że tak min. raz na rok pakujemy się w kłopoty w zwykłych krajach.... np w niemczech przechodzenie przez tory kolejowe skończyło się tylko dłuższą rozmową z policją... itp...
tak na koniec chciałbym podzielic się moją opinią / mam nadzieje że nikogo nie obrażę... powiem szczerze że bardzo dziwię się wielu wypowiedziom o zachwycie Emiratami... mieszkałem w kilku krajach a podróżowałem do naprawdę wielu... niestety na bliskim wschodzie jeszcze nie byłem ani razu... więc moja wypowiedź jest pozbawiona przeżyc/doświadczeń... jednak z tego co wyczytałem to jest to kraj nienaturalnie zbudowany na piaskach z pieniędzy które dostali w prezencie poprzez ropę... nie mówiąc już o upałach, które mam nadzieje że jakoś przeżyję... a tak dla porównania, taka japonia, spędziłem tam rok... przepiękny kraj krajobrazowo (góry, lasy, morza, śnieg i upał w zależności kto co lubi oraz różnorodna fauna i flora) wspaniała historia i kultura nie mówiąc już o jedzeniu...
mamy jechac na 3 lata, z jednej strony nie mogę się już doczekac bo lubie tak co kilka lat zmieniac miejsce zamieszkania, ale naprawdę boję się czy tam wytrzymam...
Pozdrawiam serdecznie z nieprzystosowanej do śniegu Anglii
Tomek
P.S. kwestja podatków> z tego co wiem to jak się w UAE mieszka to podatków w Polsce się nie płaci, czytałem odnośniki chyba dubaidlapolaka ale nie było odpowiedzi na sytuację jeśli w Polsce ma się własne mieszkanie które się wynajmóje czyli na nim zarabia oraz dodakowo jeśli się gra na giełdzie w Warszawie czyli teoretycznie też zarabia / co w takim wypadku? chciałem zadzwonic do ambasady ale nikt nie odbiera... może wiecie kiedy najlepiej do nich dzwonic albo o kogo pytac w takich sprawach?
P.S.S. tak na marginesie, to nie zgadzam się ze stopką mojej żony... marzenia są dla marzycieli... bardzo podoba mi się reklama jednego z domów maklerkich... CELE! nie marzenia
Czas edycji: 2010-01-08 o 14:47
Powód: dodatkowe pytanko
|