Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Automat do pieczenia chleba.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-01-08, 18:23   #728
Richus
Raczkowanie

GG do Richus Send a message via Skype™ to Richus
Dot.: Automat do pieczenia chleba.

Cytat:
Napisane przez jaszi2 Pokaż wiadomość
A ja mam takie skromne pytanie,czy przepisy, które znajdują się w zachwalanej książce "Chleb własnego wypieku", wychodzą w każdym automacie? Z tego co mi wiadomo, w każdym automacie, programy pieczenia różniż się czasem trwania.Będę wdzięczna za podzielenie się doświadczeniami.
witam
Korzystałem już parokrotnie z przepisów, z tej książki i każdy chlebek udał mi się. Piekłem już PAPRYKOWY, CZOSNKOWY I HERBACIANY (kilkakrotnie). Dzisiaj musiałem upiec dwa chleby:jeden z siemieniem a drugi wlaśnie HERBACIANY, i oba te chlebki zostały zawiezione do rodziny (186 km) bo tak im smakowały, kiedy byli u mnie tydzień temu w odwiedzinach. Piekę w automacie SEVERIN/800W. Nastawiam na program podstawowy tj.ok. 3godz.30 min. Różnice czasowe mogą być niewielkie w tych automatach dlatego te wypieki zawsze się udają. Raz tylko jeden miałem taki przypadek, że ciasto podczas mieszania zrobiło się b.gęste i maszyna nie umiała tego ukręcić, i włączyło się chyba ''sprzęgło'' a maszyna wydawała b.nieprzyjemne hałasy. Domyślam się tylko, że musiałem dać za mało wody ale do końca nie jestem tego pewien albo w przepisie jest błąd na ilość wody. W każdym bądź razie jak dotąd mam same pozytywne doświadczenia i piekę już chlebki na zakwasie (suszonym) i też wychodzą idealnie. Mam tylko uwagi co do wyciągania chlebów z formy, zawsze muszę się trochę namęczyć zanim uda mi się je wyciągnąć. Zaznaczam, że smaruję trzpienie i mieszadła oliwą z oliwek a i tak mam z tym kłopoty. Może ktoś ma jakiś 'patent' na ten problem?
pozdrawiam ryszard
Richus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując