Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak inforumujecie rodzinę, że nie chcecie już mieć potomstwa?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-01-10, 10:34   #1
lemoorka
Zakorzenienie

Question

Jak inforumujecie rodzinę, że nie chcecie już mieć potomstwa?

Witam,

mam skomplikowaną sytuację ze zdrowiem. Niby nie ma dla mnie przeciwwskazań odnośnie ciąży, ale sama się obawiam. Zdecydowałam się jednak nie mieć potomstwa. Nie mówie oczywiście "nigdy", bo natura i życie bywa przewrotne.
Jednak coraz bardziej otoczenie wywiera na nas - mnie i męża presję - że już powinnismy mieć dziecko, albo przynajmniej powinnismy się starać. Nie sa nam oszczędzane komentarze - " jesteś bezpłodna?", " nie możecie miec dzieci- to żadne wstyd musicie się leczyć". Jest to przykre, bo takie problemy pewnie tez byśmy mieli, gdybysmy się starali. Miałam zaczać brać duphaston i się starać, ale dowiedziałam sie o swojej durgiej chorobie, co zatrzymało starania.

Było mi się z tym cięzko pogodzić, nie jest to tylko moja decyzja, ale również mojego męża. na razie o naszej decyzji wie tylko moja mama, kazałą mi się tylko powaznie zastanowić. Teściowie i dalsza rodzina nie wie,a całe to grono domaga się nowego członka rodziny. Powiedzieć im? Czy jednak dac sobie spokój?

A jak W reagujecie - częśc z Was zapewne nie chce pierwszego, a częśc kolejnych dzieci. Jak W sobie z tym radzicie?

Z góry dziekuję za odpowiedź.
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując