Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kiedy szukasz pomocy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-01-10, 14:29   #8
Monifash34
Zadomowienie

Dot.: Kiedy szukasz pomocy

Cytat:
Napisane przez rentarenka Pokaż wiadomość
Może ktoś z Was mi poradzi bo właściwie nie wiem co z tym zrobić,miotam sie juz od dłuzszego czasu lada chwila wyląduje w wariatkowie, a moze przesadzam i taki los mi pisany!!Ale moze od początku,mam 40tke na karku jestem sama tak wyszło.Mieszkam z mamą i bratem i tu jest problem brat ma 41 lat i nie pracuje i wygląda na to że wcale sie nie garnie aby znaleśc prace.Mama i ja płacimy rachunki,lodówka pełna,a on siedzi na kompie całymi dniami i sie bawi jak 12 latek.Nijak nie jesteśmy wstanie go zmusić do szukania pracy,albo miczy albo krzyczy gdy wspomnimy o szukaniu pracy,ręce opadają ja ide do pracy a on sie bawi i jeszcze obiadki ma podane pod nos bo mama przeciez go nie zagłdzi ani nie wygoni z domu bo sie nie da.Niestać mnie na wyprowadzkę bo pewnie bym odeszła aby miec swięty spokój(nie moge juz na to patrzeć ani tak żyć).A co bedzie jak mamy braknie?? Bede go utrzymywać do końca??? Co robić?? Nie śpie po nocach do pracy tez juz mi sie nie chce chodzic,poddać sie?czy walczyć?? ale jak??
Po co ma iść do pracy skoro Twoja Mama i Ty go utrzymujecie?
Wikt i opierunek ma zapewniony to co się będzie wysilał.

Od kiedy trwa taka sytuacja?
Czy kiedykolwiek Brat przedtem pracował,a jeśli tak to trzeba się zastanowić co spowodowało niechęć brata do ponownego zatrudnienia się?
Nawet jeśli nie może znależć pracy w swoim zawodzie to cóż stoi na przeszkodzie,aby się przekwalifikować?
Chyba,że...od zawsze pozostawał na utrzymaniu rodziców to wtedy przyczyną niechęci do pracy jest zwyczajne lenistwo.I wtedy rzeczywiście trudno jest zmusić takiego gościa do jakiejkolwiek roboty.
Moim zdaniem,jeżeli facet jest dorosłym i zdrowym mężczyzną powinien pracować i zarabiać.Dorosły człowiek sam powinien zadbać o swój byt.,a nie pasożytować na matce i siostrze.
Jeśli z Wami mieszka,dajecie mu jeść,pierzecie jego ubrania i sam korzysta z mediów(prąd,woda,gaz, internet itd.)to powinien również dokładać się do rodzinnego budżetu.
Obie musicie się z nim rozmówić.Spokojnie wytłumaczyć,że taki stan rzeczy dłużej nie może trwać.Facet musi się w końcu wziąć w garść i coś zrobić ze swoim życiem.