Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mitenki rękawiczki na szydełku
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-01-11, 06:54   #116
kami1227
Rozeznanie

Dot.: Wzór na mitenki

Cytat:
Napisane przez aganieszkab Pokaż wiadomość
Poniewaz opis zawarty jest na 2 stronach i to po angielsku pozwole sobie przytoczyc moje tlumaczenie:
Probka: 24 oczka x 34 rzedy = 10cm x 10cm drutami 3,5 (zestawem skarpetowym oczywiscie)
Uwaga: Kazda rekawiczka sklada sie z malej i duzej gwiazdy. Gwaizdy wykonuje sie wg schematu (na okraglo) powtarzajac go 5 razy. Pomocnym jest zaznaczanie kazdego pierwszego oczka w rzedzie (zeby sie nie pomylic)
Mala gwiazda: nabrac 5 oczek i zamknac w kolko, uwazajac przy tym zeby ich nie przekrecic. Przerabiac od 1 rzedu powtarzajac schemat 5-krotnie. Po skonczeniu 21 rzedu zakonczyc (czyli przerobic rzad zakanczajacy, oczkami prawymi)
Duza gwiazda tak samo jak mala.

Zakonczenie: gwazdy wyprac i wysuszyc napinajac (ja to robie na dywanie, przypinam szpilkami kazdy "pikotek").
Uzywajac igly (duzej) i wloczki, ktora robilysmy robotke, zszyc gwiazdy w punktach zaznaczonych na rysunku strzaleczkami. Nastepnie zszyte gwaizdy zlozyc wzdluz na pol i zszyc ze soboa punkty wskazane na rysunku. Nie zapomniec o odpowiednim zszyciu kciuka.

Co do opisow schematu:
k on RS - oczka prawe na prawej stronie
k1, yo, k1 in same st - 1 oczko prawe, narzut i 1 oczko prawe w tym samym oczku
k2tog - 2 razem na prawo
ssk - przelozyc 1 oczko prawe (na lewy drut jak oczko prawe), przerowic kolejne na prawo, oczko przelozone zsunac na to przerobione (nie wiem jak to wytlumaczyc inaczej)
S2KP - przelozyc 2 oczka prawe (razem, na lewy drut jak oczka prawe), przerowic kolejne oczko na prawo, oczka przelozone zsunac na to przerobione (j.w.)
k5tog - przerobic 5 oczek na raz (ale ja zrobilam inaczej: zdjelam 3 oczka razem na prawo, przerobilam 2 razem na prawo i te 3 przelozone zsunelam na te przerobione)

Mam nadzieje ze opis zrozumialy. Nie jest to takie trudne jakby sie wydawalo, a wykonanie "rekawiczek" zajelo mi 1 wieczor

pozdrwaiam serdecznie i zycze powodzenia
Czapki z głów! Ale niestety druty to ja zeroooooo. Ale wzór przerysuję i spróbuję szydełkowo Zobaczę czy dam radę. Głównie dzięki za podstawowe tłumaczenie, że to 2 gwiazdki. W życiu bym nie wpadła po tym co tam pisze Ale jak zrobiłaś, to może się pochwal fotografią swoich