2010-01-11, 13:19
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak inforumujecie rodzinę, że nie chcecie już mieć potomstwa?
Cytat:
Napisane przez Ata77
Mam jedno dziecko. Nie planuję kolejnego. Jest mnóstwo pytań. I bardzo często od tych, którzy sami mają jedno  Zawsze wtedy odpowiadam: "A ty ile masz?". Osoby, które mają jedno,a pytają mnie o moje plany prokreacyjne milkną wtedy.
Pozostałym odpowiadam "Jest dobrze tak jak jest". I nie życzę sobie rozmów na ten temat.
|
A nie zastanawiałaś się, czy może jest jakaś prawda ludowa , w tym, że powinno się mieć więcej dzieci niż jedno?
Jasne, że jest to indywidualna sprawa każdego rodzica, ale z mojego punktu widzenia, cieszę się że mam brata i myślę, że brak rodzeństwa to jest jednak jakaś strata w życiu. W koncu rodzeństwo to najbliższa nam osoba pod względem genetycznym 
I o tym się nie myśli, bo przecież to takie nieładne gadanie, że trzeba mieć dzieci, bo na starość ktoś sie musi nami zająć...ale jest w tym trochę prawdy. Jeśli ma się tylko jedno dziecko, z dużym prawdopodobieństwem to na nie samo spadnie cała opieka nad niedomagającymi rodzicami. A to ogromne obciążenie...
A najbardziej sensowne wydaje mi się podejście ukryciora. Nie ma sensu się zbyt dużo tłumaczyć, to prowokuje zbędne i długie dyskusje.
|
|
|