Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Przyczajony Art Clay
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-01-11, 23:20   #227
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1
Dot.: Przyczajony Art Clay

Cytat:
Napisane przez Vicconiaa Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedź i link do strony. Angielskiego niestety nie znam, ale sobie jakoś przetłumaczę tekst. Tą taśmę srebrną to się umieszcza w zrobionym pierścionku z gliny, w miejscu osadzenia kamienia, tak? Następnie to się wypala np. a kuchence gazowej i potem osadza kamień i tą taśmę się zagina na ten kamień, żeby ta taśma go podtrzymywała? Czy ten palnik w sklepie
http://www.planetart.pl/sklep/shoppi...rge.php?id=280

Może się orientujesz, lub ktoś inny się orientuje czy nim się lutuje tylko to srebro z art clay a czy każde srebro np. drucik srebrny pr. 925 przylutować można do gotowego już jakiegoś elementu zrobionego, wypalonego z art clay?

Czy podobnie się robi jak pierścionek w sensie osadzania kamienia, taką zawieszkę przykładową jak ta na zdjęciu, podaje link:
http://www.planetart.pl/galeria/artclay80.php

Czy żeby zrobić odlew muszli to muszę tą muszlę pomalować art clay a cz tą plasteliną obkleić, potem to wysuszyć muszę, np. pomagając sobie aby było szybciej suszarką, następnie ściągam taki odlew i daję na kuchenkę gazową, tak?

http://www.planetart.pl/galeria/artclay91.php

Pozdrawiam serdecznie, proszę kogoś z Was o odpowiedź, jeśli to nie problem.

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

Mam takie pytanko, otóż czy ktoś z Was jest może z Zielonej Góry, bądź okolic i miałby ochotę podzielić się swoją wiedzą i umiejętnościami co do art clay? Może jakiś krótki kurs, oczywiście za takie szkolenie bym zapłaciła.

Bardzo mi się podoba ta technika, robię biżuterię, ale jest to prosta biżuteria, aczkolwiek, myślę, że ładna. Bo bardzo to kocham, ale chciałabym zacząć oprawiać kamienie, robić wisiory i przede wszystkim pierścionki.

Pozdrawiam
Alicja z Zielonej Góry
Alicja a ja tak czytam i zastanawiam się czy Ty wogóle przeczytałaś na pocżtek watek o Art Clayu lub szukałas na własna rękę jakichkolwiek informacji?...bo wszystko niemal juz było wałkowane po kilka razy- palniki , lutowanie itd itp...
Co do Twoich pytan to ja mam pytanie na poczatek do Ciebie- lutowałas kiedys cokolwiek? bo jesli nie to za carge bym sie jeszcze na Twoim miejscu nie zabierała (ta oprawe kamienia) Na początek proponuje kupic najprostszy zestaw startowy AC i wogóle sprawdzić jak ten materiał się zachowuje zanim przejdziesz do bardziej skomplikowanych rzeczy typu lutowanie i mocowanie cargi, mocowanie kamieni które można wypalać razem z AC. Ręcze Ci ze na poczatku nawet zrobienie prostego wzoru z uzyciem gotowyh faktur może wcale nie by takie łatwe i proste jak to się na pierwszy rzut oka wydaje.
A co do muszelki: robisz forme odciskając muszle w silikonie, smarujesz silikon olejem by AC nie przywarło (ale nie za duzo-po prostu powierzchnia ma być tłusta a nie pływac w oleju) Odciskasz AC w tak przygotowanej formie i zostawiasz do stwardnienia a potem delikatnie wyjmujesz z silikonu- jesli trzeba to dosuszasz a potem wypalasz. To jest dobry sprawdzian na początek- napewno duzo łatwiejsze niz oprawa kamienia. Zycze powodzenia i czekamy na Twoje pierwsze prace w AC

Moje decoupage

blog

,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz

Reverie1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując