2010-01-14, 07:48
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak skompletować zestaw materiałów?
Różne kraki dają różne efekty i różnie się je stosuje, więc najlepiej wybrać ten polecany lub szukać swojego ulubionego.
Ja kupiłam mój zestaw startowy w internecie za około 50zł (już z przesyłką), w zestawie miałam wszystkie niezbędne preparaty, pędzle, serwetkę oraz przedmiot do zdobienia. Nie ukrywam, że zestaw był mały - preparatów starczyłoby mi na 2 takie pudełka, ale myślę, że to dobra sprawa na pierwszy raz, bo dostajemy zestaw preparatów, które do siebie pasują i które są sprawdzone, a wielkość zestawu pozwala nam sprawdzić, czy technika nam odpowiada.
Ostatnio zaopatrzyłam się w większość potrzebnych rzeczy - w większości kupiłam budowlane zamienniki, które wychodzą taniej a dają podobne efekty, co preparaty specjalnie do decoupage.
Pozwolę sobie zrobić spis rzeczy, które kupiłam i których teraz używam, wraz z cenami - może komuś początkującemu przyda się taka rozpiska przykładowego zestawu.
farba akrylowa Flugger biała (380 ml - tzw. próbki do kupienia w sklepach Fluggera-ja mam taki pod nosem ) - 17 zł
farba akrylowa Flugger brązowa (380 ml) - 17 zł
farby akrylowe Chromacyl kolorowe (do barwienia białej farby; kupione w sklepie dla plastyków) (75 ml) - 8 zł/szt.
lakier akrylowy Flugger półpołysk 50 (380 ml) - 13 zł
krak FEVICRYL Crack Medium (100 ml) - 8 zł (ale nie polecam - albo go nie umiem używać, albo jest do niczego, bo daje bardzo małe spękania)
lakier Herritage (250 ml) - 20 zł (używam go jako podkład, sprawdza się na szkle; oraz jako klej - jest bezproblemowy)
serwetki - 0,60 zł/szt. (na allegro)
Zestaw farb, lakierów, krak i cała reszta wyniósł mnie około 100zł, ale pojemności są zdecydowanie większe niż gdybym kupowała wszystko w sklepie dla plastyków.
Wszystkie te preparaty już miałam okazję użyć - nie miałam problemów (no, może ten krak jest do niczego, nie wiem czemu się skusiłam na taniochę).
Mam nadzieję, że lista się komuś przyda
Edytowane przez ulpu
Czas edycji: 2010-01-14 o 07:56
|
|
|