Napisane przez fisch1
Cześć, ja jestem w 29 tyg.ciąży, raz już rodziłam - w Strzyżowie. W tym szpitalu rodzi nie tylko cały Strzyżów i okolica, ale i mnóstwo dziewczyn z Krosna, Sanoka, itp. Większość to pacjentki dr Słowika (z Krosna), który jest u nas ordynatorem. W ogóle jest paru fajnych lekarzy, znających się na rzeczy. Ale wiadomo - jeśli poród przebiega ok i nie ma komplikacji, to lekarz jedynie dogląda sytuacji i nie jest jakoś wyjątkowo potrzebny. Ważniejsze są położne i w ogóle opieka w szpitalu. I z tego właśnie słynie Strzyżów - super opieka od początku porodu, fajne podejście do ludzi w trakcie, pomoc po (z sali porodowej zawożą na salę na wózku, proponują pomoc przy wzięciu prysznica, chodzą, pytają, troszczą się). Dzieciaki są w oddzielnej sali, ale przywożone często do mamy (pielęgniarki je kąpią, przewijają, jak trzeba to dokarmią - pytają wcześnej o zgodę), pomagają "nauczyć się" karmić pieresią, przed wyjściem do domu pomagają ubierać, przewijać, itp. Ogólnie rewelacja. Wiadomo - nikt za nikogo nie urodzi i swoje wycierpieć trzeba, ale jak już dziecko jest na świecie to jest super. Aha, w Strzyżowie po urodzeniu, jeśli trzeba było robić nacięcie krocza, pacjentki są na krótko usypiane i naprawdę jest to komfort - nic nie boli, nie czuć jak szyją, itp.....
Ja jestem trochę przerażona na myśl o kolejnym porodzie (każdy rodzi inaczej, ja długo, mam bóle krzyżowe, ...), ale co do opieki w szpitalu to się nie martwię. Pierwsze dziecko rodziłam z mężem, teraz też zamierzam (w szpitalu trzeba mieć jedynie zaświadczenie ze szkoły rodzenia, która u nas jest bezpłatna). Aha, to już bez znaczenia, ale po porodzie dostałam od położnych ogromne pudło różnych rzeczy - gratisów: od pieluch jednorazowych przez sudokrem i inne kosmetyki, grzebyczki, butelki avent, itp. aż do - naturalnie - ulotek na różne tematy.
|