2006-04-16, 15:00
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: jaka uczelnia,kierunek...???
Cytat:
Napisane przez windykatorka
A to co się tam robi jest chociaz ciekawe?
Bo skoro niewarte pięciu lat to po co na takim kierunku studiowac.
|
Możez sobie zjarzeć np tutaj.
http://studia.korba.pl/sciagi/biblio...,2096,art.html
Ja nikogo nie chcę obrazić.
Studia jak studia. Powtarzam.
///Bibliotekoznawstwo
Od współczesnego bibliotekoznawcy oczekuje się złożonych kwalifikacji. Dlatego też w czasie studiów na tym kierunku studenci uczą się jak efektywnie zarządzać informacją. Ta wiedza jest coraz wyżej ceniona na rynku pracy. Każdy student tego kierunku musi potrafić zaspokajać potrzeby związane z wyszukiwaniem i udostępnianiem informacji wszelkim grupom społecznym.
Zadaniem studentów bibliotekoznawstwa jest transmisja informacji między wytwórcą i odbiorcą, ochrona praw własności informacji: autora do jego dzieła, a użytkownika do prywatności. Program kształcenia na tym kierunku daje szansę zdobycia atrakcyjnego zawodu w wielu specjalnościach, np. analizy informacji, animatora czytelnictwa, brokera informacji, projektanta systemów informacyjnych czy menadżera zasobów informacji.
Absolwenci bibliotekoznawstwa pracują nie tylko w bibliotekach czy mediotekach, ale także w firmach wydawniczych, księgarskich, prasie, kancelariach prawniczych i w bankach.
Przedmioty na studiach:
Informacja naukowa
Źródła informacji
Bibliotekarstwo
Czytelnictwo
Edytorstwo i księgarstwo
Teoria i metodologia dyscyplin informacyjnych, bibliotekoznawczych i bibliologicznych
Historia komunikacji piśmiennej i jej instytucji///
Chodzi mi o to - niedaleko szukam wklejam z googla - aby samemu nie teoretyzować że - to co podkreślam - jest wymagane dzisiiaj od człowieka wykształconego - plus wiedza zawodowa.
To ma być - co podkreślam - dodatek do absolwenta - nie jego główne umiejętności.
Ale - nie wtrącam się do czyichś wyborów.
Dla mnie bibliotekznawstwo było zawsze kierunkiem mocno awaryjnym - i takim już pewnie zostanie.
|