2010-01-16, 21:00
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
Dziękuję niobe7 Ciasto już zostało zjedzone, dzisiaj jechaliśmy do Rodziców i zrobiłam im też, tyle że z rodzynkami.
Już piszę przepis (wzięłam go oczywiście z internetu, ale nie pamiętam skąd )
Ciasto drożdzowe:
6 łyżek mleka
3 jajka
160g masła
1 łyżeczka soli
4 kopiaste łyżki cukru
390g mąki
2 łyżeczki drożdży (niekoniecznie kopiaste )
Wszystkie składniki powinny być oczywiście temperatury pokojowej a nie wyjęte np. bezpośrednio z lodówki.
Mleko i jajka wbić do foremki, dodać masło, później sól, cukier (po przekątnej na rogi cukier i sól), mąkę i drożdże.
Włączyć program do słodkiego pieczywa (w zelmerze 3) i po xxxx minutach rozkoszować się zapachem ciasta drożdżowego 
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
niobe7, ja również dopiero zaczęłam swoją przygodę z automatem, jak na razie na koncie mam niewiele wypieków (1 chleb i 2 drożdżowce). Miałam w planach jutro piec razowca z własnych składników ale dzisiaj w Lidlu kupiłam mieszankę na chleb rustykalny pełnoziarnisty, więc rano będę się delektowała, mam nadzieję że dobrym chlebem.
Może ktoś z Was piekł chleby z tych mieszanek z Lidla i może się podzielić wrażeniami smakowymi?
Najchętniej już bym go wstawiła ale dzisiaj już nie będę piekła więc chyba lepiej jutro rano i mieć świeży, chociaż zastanawiam się też czy nie skorzystać z możliwości automatu i czy nie nastawić chleba żeby się nad ranem zaczął piec.
Tak czy inaczej, jutro napiszę jaki wyszedł.
Pozdrawiam
|
|
|