Napisane przez rukami
Witam dziewczyny, wiem ze jest mnóstwo wątków na temat dawania prezentów na różne okazje itp, poczytałam te które mnie interesowały, ale nie znalazłam rozwiązania mojego problemu.
Otóż w lutym tego roku zostanę po raz pierwszy ciocią, bardzo się z tego powodu ucieszyłam. Ponieważ moja siostra i jej mąż do biednych nie należą, od razu kiedy dowiedzieli się o ciąży rzucili się w wir zakupów. Efekt jest taki, że jeszcze małe nie przyszło na świat,a już ma tyle ciuszków i zabawek, że w życiu ich nie zużyją. Nie chciałam więc kupować mu 50-tej pary śpiochów i powiedziałam im, że kupię kocyk (koszt ok 50 zł, uprzedziłam, żeby już nie kupowali, bo cały czas byli w szale zakupowym). Po jakimś czasie powiedzieli mi że wolą jednak pościel i że to podobny koszt do kocyka i czy się zgadzam. Zgodziłam się, bo nie miałam pojęcia ile to kosztuje. Okazało się, że pod pojęciem pościel krył się cały zestaw z kołdrą, poduszką i baldachimem. W porywach na allegro kosztujący do 400 zł. Moja mama uświadomiła siostrę, że to chyba lekka przesada i że jeśli chcą "bajery" to muszą sami za to zapłacić. W końcu stanęło na zestawie za 150 zł - jakoś to przełknęłam, chociaż to dla mnie dużo, bo studiuję dziennie i pracuję, ale tylko na 1/4 etatu.
Dziś dowiedziałam się, że wraz z moim chłopakiem jesteśmy typowani na chrzestnych. Wiem, że to zaszczyt, ale tu znów pojawia się kłopot, bo chciałam kupić coś na pamiątkę np. ze srebra i myślałam, że to wystarczy, a zostałam uświadomiona, że zazwyczaj oprócz tego daje się około 500 zł ;/ Jestem załamana, bo nie wypada odmówić siostrze, ale też nie chce się zbłaźnić z tym prezentem. A to dla mnie strasznie dużo, bo na miesiąc zarabiam ok 400 - 450 zł. Jakby tego było mało dostaliśmy zaproszenie na ślub bliskiego przyjaciela mojego TŻta, który będzie w tym samym miesiącu, co chrzest.
Dodatkowo sprawę pogarsza fakt, że rodzina szwagra strasznie zawsze ocenia co kto dał i ile mogło kosztować. Wiem, że paskudy zwyczaj, ale robili tak po ślubie i zrobią pewnie tak i teraz. Co Wy o tym wszystkim myślicie?
|