Dot.: króliczek na obiadek dla dziecka
Gulasz z królika po 10 miesiącu
Składniki
250 g mięsa z królik
pieprz
zioła prowansalskie
włoszczyzna
marchewka
łyżka mąki pszennej
koperek
Sposób przyrządzenia
Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.
Ja robie w normalnym garku. Jeśli masz tego królika z głową to ją odkruj dodaj jedną nogę i ugotuj rosołek. Jest bardzo zdrowy i smakuje dziecią, jest słotkawy. Mój 13 miesięczny syn bardzo lubi rosołek z królika.
Możesz też ugotować go normalnie jak na rosół, potem obrać królika z mięsa i zmiksować je. Zamrozić w małych porcjach i podawać synkowi z np. marchewką i ziemiaczkami.
Życze smacznego
Edytowane przez aniahultaj
Czas edycji: 2010-01-19 o 19:35
|