Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Scent Bar XII
Wątek: Scent Bar XII
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-01-19, 23:29   #3609
Sabbath
Wiedźma

Dot.: Scent Bar XII

Cytat:
Napisane przez Eenax Pokaż wiadomość
Ł U M A R Ł A M
Sorry, nie było to moją intencją.

Kurcze, wreszcie tym razem nie zapomnę Ci wyznać, że bardzo mi się podobasz na WSZYSTKICH zdjęciach. I na żywo też mi się podobałaś, ale ja niesmiała jestem i nie powiem Ci tego za Chiny Ludowe.
Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
bo Lenin miał pomysł na utopię
A potem do władzy się dorwał Stalin i inni i spaczyli ideę
Cytat:
Napisane przez justynaneyman Pokaż wiadomość
Fantastyczny pomysł na świat...bez tych, których się wymorduje- najpierw po cichutku, potem już bez takiego krycia się. Takie jest moje (nie tylko) zdanie. Może teraz trochę niepopularne
Justyno, widzę dużo złości w Tobie w tym kontekście.
Jest różnica między ideą, a (nazwijmy to idiotycznie) wypaczoną próbą realizacji. My rozmawiamy o utopii, a utopie wszelakie to do siebie mają, że z zasady (z nazwy nawet) nie mogą istnieć. I nie istnieją, bo ludzie nie sa w stanie postępować wszyscy wedle jednych reguł.
Często spotykam ludzi, którzy wieszając psy na Leninie jednocześnie gloryfikują na przykład Platona. A prawda jest taka, że Rzeczpospolita platońska jest koncepcją znacznie bardziej totalitarną i mniej przyjazną człowiekowi, niż koncepcja Lenina. Lenin miał to nieszczęście, że żył w czasach, w których znalazła się banda idiotów, którzy uwierzyli w to, że to się da. A to oczywiste, że idealiści w praktycznym działaniu się nie sprawdzają i władza ostatecznie trafia w ręce jednostek, które pragną... WŁADZY.
Anyway - nie roztrząsając problemu zgadzam się z Dziewczynami, że idea jest piękna.

Ogólnie moje pełne goryczy podejście do komunizmu i socjalizmu jako idei doskonale obrazują dwa cytaty.
Pierwszy z Piłsudskiego:
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość będzie świnią.
Oraz riposta, a właściwie smutne rozwinięcie autorstwa Bismarcka:
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość będzie s****ysynem, ale kto na starość socjalistą pozostał, ten jest po prostu głupi.

A przy okazji, interesowałam się kiedyś utopią (i antyutopią oczywiście) i wyszło mi, że jedyna utopią, w której na każdego obywatele nie musiałby przypadać co najmniej jeden "stróż" są "Ludzie jak bogowie" Wellsa. Którą to książkę (i którego to pisarza) wielbię namiętnie od wczesnego dzieciństwa.
Cytat:
Napisane przez agusskaa2 Pokaż wiadomość
Mnie również, jak byłam mała.
Sama ideologia ma w sobie coś pociągającego. Uważam, że niemożliwym jest zrealizowanie jej zgodnie z doktryną.
No właśnie. W tym tkwi problem, że ludzie nie chcą zachowywać się zgodnie z doktrynami.
Cytat:
Napisane przez agusskaa2 Pokaż wiadomość
Ich bedauere,dass so wenige Leute Deutsch tolerieren.

Es sollten Leute, die die schoene Sprache nicht magen bedauern, nicht wir.
Cytat:
Napisane przez justynaneyman Pokaż wiadomość
I w ogóle ci biedacy, co piją stare wino i jedzą zgniłe sery, pożałowania godni.

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość

właśnie się zastanawiałam czy t am na dole w ogóle jakoś sensownie to widać Mnie się udało capnąć miejsca po środku, ale to tylko dlatego ze 2 tygodnie wcześniej zamawiałam
Widać, widać. Aż za bardzo.
Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
A tak serio - naprawdę polecasz ten film?
Tak. Ale koniecznie w kinie, bo piękno obrazu jest jego największą zaletą.

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
Przypomniały mi się "Rozmowy w toku" sprzed dobrego roku. Było min. o polskim małżeństwie mieszkającym w Niemczech, które zadeklarowało się jako "niewierzący", by tego podatku uniknąć, a które z tego tytułu właśnie miało nieprzyjemności w swojej rodzinnej parafii (ksiądz dostał jakieś pismo z Niemiec, dokładnie już nie pamiętam). Konkluzja nasuwa się taka - w imię kasy łatwo zaprzeć się wiary.
Dokładnie.
Albo inaczej: kasa pokazuje dopiero, ile cś jest dla nas warte.

U nas KK jest przeciwny takiemu rozwiązaniu i ja rozumiem dlaczego. W sytuacji takiej przymusowej weryfikacji okazałoby się, że ich najważniejsza broń (96% Katolików) to kłamstwo i manipulacja.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora