Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - kieszonkowe dla już-nie-nastolatki
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-01-20, 22:21   #91
Arrianna
Zakorzenienie

Dot.: kieszonkowe dla już-nie-nastolatki

Wracając do tematu jak pomóc i to załatwić:
- jak dziewczyny pisały - pogadać. Na spokojnie powiedzieć, że to i to i nie można obejść tego ni w ząb a inflacja postępuje. Jeśli wydajesz te pieniądze na naprawdę ważne rzeczy, może zrób listę tego ile wydajesz i na co w ciągu miesiąca. Może to do nich przemówi.
- jak naprawdę stwierdzą że nie i nie podniosą ci kieszonkowego może zapytaj czy ci nie pożyczą kasy na jakiś czas a w wakacje to odrobisz i im oddasz (ja swoją drogą od 18 roku życia ubrania i kosmetyki kupuję sama - pracuje w wakacje żeby potem w ciągu roku nie prosić rodziców o kasę na swoje pierdoły, nawet nie to, że nie chcą dawać ale jak poszłam do 1 pracy to zmieniło się moje podejście do wydawanej kasy - wiadomo, wydawanie własnej kasy bardziej boli :P)
- pomijając fakt, że mając mało kasy chcemy nadal wychodzić na miasto i się zabawić troche to zastanawia mnie fakt, że żeby się uczyć do matury zrezygnowałaś z dawania korepetycji ale nie z wypadów ze znajomymi, nie wiem, może warto zachować proporcje - raz w tygodniu przez 2 tyg korki a potem raz w tygodniu przez 2 tygodnie zabawa?

Nie będę oceniać czy to mało czy dużo itd ale faktem jest że jeśli nie wystarcza ci na PODSTAWOWE potrzeby to rodzice mają prawny obowiązek(wiadomo, też to zależy od sytuacji finansowej) utrzymywać cię do 25 (dobrze mówie? w każdym razie na pewno do 24 - dopóki się uczysz na studiach) roku życia. Nie chodzi mi teraz o to, czy mają ci dawać więcej kieszonkowego(bo mogliby nie dawać wcale jeśliby zapewniali wszystko inne) ale moim zdaniem kupno butów na zimę czy spodni, bo poprzednie się zniszczyły to podstawa.
Arrianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując