Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Spirala - wątek zbiorczy!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-01-21, 09:12   #2613
AnneMauro
Raczkowanie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez mag11111111 Pokaż wiadomość
Mam nurtujące mnie od kilku lat pytanie: 7 lat temu miałam "próbę "założenia spirali - w czasie 3 dnia miesiączki, przez doświadczonego i cenionego lekarza- niestety szyjka macicy nie była wystarczjąco rozszerzona i ból nie pozwolił na wprowadzenie wkładki. Lekarz sam był zdziwiony. Od tamtej pory nie podjełam się wiecej prób. Teraz spotkałam lekarkę, któa zakąda w znieczuleniu ogólnym - wszystkim swoim pacjentkom - cena waha się 800 -1000 zł -zwykła, niehormonalna. Nie wiem czy się zdecydwać i mam również pewnie wątpliwości - czasem mam zakażenia grzybicze pochwy i po drugie mój mąż jest marynarzem więc sex to co 4 misiące przez 3 miesiące, więc lepsze może byłyby tabletki brane tylko przez ten okres?
Ja, ze względu na to, że nie rodziłam, miałam zakładaną spiralę w znieczuleniu ogólnym. i kosztowało mnie to 250 zł + spirala. W Warszawie. Prywatnie. Więc jeśli Twoja lekarka chce aż 1000, to jest to nie fair... Jeśli nie jesteś z Warszawy, to myślę, że taniej by Cię wyniosło przyjechać tutaj pociągiem, założyć spiralę i wrócić do domu. Razem i tak by było mniej niż 1000.
Co do brania pigułek przez 3 miesiące, a potem ich odstawienia i potem znowu 3 miesiące - to rozwalisz sobie całą gospodarkę hormonalną organizmu. To jest w końcu lekarstwo. Albo się zdecyduj na pigułki i bierz je ciągle, albo pomyśl o innej metodzie. Spirala jest super, ale wiem, że niektóre osoby sa również zadowolone z krążka dopochwowego NuvaRing - jest o tym wątek na forum. Metoda prosta i łatwa w stosowaniu, ale też hormonalna. Tyle tylko, że możesz sobie sama ten krążek aplikować no i jak Ci nie będzie pasować, to możesz metodę zmienić bez ponoszenia kosztów.
Powodzenia!
AnneMauro jest offline Zgłoś do moderatora