Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kredyt przed ślubem?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-01-21, 22:33   #1
Milusiowo
Przyczajenie

Kredyt przed ślubem?

Doradźcie coś dziewczyny...

Jesteśmy razem parę lat, bez oficjalnych zaręczyn, bez ślubu, każde z nas mieszka z rodzicami. I nagle... mój men wyskoczył z tekstem, że on to chyba weźmie mieszkanie na kredyt? Pytam, czemu tak nagle?
A on na to, że ma już dosyć rodziców i ich gadania, i że chyba już czas. O masz babo placek, myślę sobie... Fajnie, że nie chodziło o to, że czas to już na nas. No ale ok, pytam i co dalej? A on na to, że weźmie kredyt na siebie (faktem jest, że ja nie miałabym zdolności kredytowej, bo on zarabia 3x tyle co ja i wspólny kredyt obniżyłby naszą zdolność kredytową). Z ciekawości spojrzałam w Google (nie to żebym była materialistką!) jakie ja mam prawa, i czytam, że po ślubie nie miałabym prawa do dziedziczenia tego mieszkania, ponieważ stanowiłoby ono tylko własność osobistą chłopaka (zakupione byłoby przed ślubem przez niego, więc jest jego własnością). A oczywiste jest, że jeżeli mieszkalibyśmy razem, to dokładałabym się do wspólnego życia (niewiele, bo niewiele ale zawsze), czyli... tak jakby spłacałabym kredyt razem z nim? A jeżeli się rozstaniemy, tfu, tfu, tfu... to zostaję z niczym?
I zaczynam wątpić, czy po zamieszkaniu razem kiedykolwiek się oświadczy...
Co Wy o tym sądzicie i czy to w ogóle ma sens?
Milusiowo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując