Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - harmonet- pytanko
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2003-06-06, 08:12   #5
Helena
Zadomowienie

Re: harmonet- pod rozwagę

Biorę Harmonet od trzech lat i poza ogólnymi pochwałami zauważyłam że pojawił mi się celulit (ale to minie, gdy go odstawię chcąć zajść w ciążę, czyli niedługo - więc nawet nie kupuję niczego na ten problem, szkoda sobie zawracać głowę), mam podwyższony poziom cholesterolu (225, norma 210) oraz podwyższone MCHC. To podobno też minie, gdy go odstawię. Muszę jednak robić badania cholesterolu co 3 miesiące, ponieważ gdyby rósł on jeszcze bardziej, muszę natychmiast odstawić tabletki [img]icons/icon9.gif[/img].
Generalnie polecam, ale pilnuj badań kontrolnych, szczególnie prób wątrobowych, poziomu cholesterolu, krzepliwości krwi (niebezpieczeństwo zatorów). Osoby zażywające hormony powinny też regularnie mierzyć ciśnienie krwi, ponieważ zażywanie hormonów może prowadzić do jego podwyższenia a nawet (jak w moim przypadku) - do gwałtownego skoku na 145/105, które utrzymywało mi się kilka dni, choć dostałam specjalne leki - byo nieciekawie, ponieważ miałem takie zaburzenia widzenia, że zamiast jednego swojego psa widziałam także jego ksero [img]icons/icon7.gif[/img] poza tym wydawało mi się że meble tańczą w pokoju [img]icons/icon7.gif[/img] Groziło to wylewem, co jużwcale nie jest śmieszne. Wystarczyła jednak miesieczna przerwa w stosowaniu Harmonetu i wszystko wróciło do normy. [img]icons/icon7.gif[/img]
Moim skromnym zdaniem nawet w przypadku tak nowoczesnych leków jak Harmonet WARTO co 5-6 cykli robić miesieczną przerwę w zażywaniu, choćby z tego powodu, aby dać wątrobie trochę odetchnąć. "Przerobienie" tabletki hormonalnej to dla niej wysiłek równy "przerobieniu" ćwiartki wódki, więc praca jest spora [img]icons/icon10.gif[/img]
Na pewno raz w roku warto też robić USG jamy brzusznej by sprawdzić jednorodność echogramu wątroby.
[img]icons/icon40.gif[/img]
Helena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując