Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - dretwienie rak
Wątek: dretwienie rak
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-04-19, 15:08   #139
olale
Raczkowanie

Dot.: dretwienie rak

Babińskiego odruch, objaw Babińskiego, objaw podeszwowy, odruch bezwarunkowy polegający na odgięciu do góry palucha i zgięciu pozostałych palców stopy podczas drażnienia skóry podeszwy. U osób dorosłych jest to odruch nieprawidłowy (normalny u dzieci do 4. roku życia), świadczący o uszkodzeniu ośrodkowego układu nerwowego (u zdrowego dorosłego człowieka po podrażnieniu skóry stopy zginają się wszystkie palce). Odruch Babińskiego został opisany po raz pierwszy w 1896 przez J. Babińskiego.

To tyle teorii. Ja mam SM a odruchU Babińskiego nie mam i nigdy nie miałam.
Nata79 ptrzestan czytac o objawach, bo ja jestem ewidentnym przypadkiem, ktory nie ma typowych objawów, a SM ma. Nawet rezonanse robione 6 razy nie wykazuja żadnych zmian typowych dla SM. Reasumujac czytanie o objawach i dopasowywanie ich do siebie, poza ciezka nerwica nic Ci nie da.
Jesli juz musisz studiowac strony o SM to skup sie na tym czego nie wolno robic w SM ( np. przegrzewac ciala, przeziebiac sie) i na co uwazac (unikac zlej diety). Nie zaszkodzi, a bedziesz miala poczucie ze cos dla zdrowia robisz. I naprawde namawiam Cie na Tai chi albo cos podobnego. To jest zreszta zalecane przy SM i z cala pewnoscia moze przyniesc wiele dobrego dla zdrowia. Poczytaj troche o dobroczynnych skutkach takiej formy ruchu.
olale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując