Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - rewelacyjna dieta PROTAL dr Dukana - bez efektów jojo
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-01-26, 14:52   #1
mimek
Przyczajenie

rewelacyjna dieta PROTAL dr Dukana - bez efektów jojo

Witajcie!
Zakładam swój własny wątek z tą dietą, ponieważ ostatni jaki znalazłam był w styczniu 2009. Stosuję tą dietę od 8 dni i schudłam 3,5 kg. Czy ktoś się przyłączy? Razem jest lepiej i raźniej. Przeczytałam forum z poprzedniego roku i bardzo mnie wciągnęło, zaglądałam tam w wolnej chwili, zwłaszcza gdy miałam jakieś wątpliwości odnośnie stosowania diety i jej rezultatów.
Postanowiłam stworzyć swój wątek i dzielić się z Wami swoimi spostrzeżeniami, rezultatami diety i nawzajem wspierać w chwilach kryzysowych.
Książkę dr Pierra Dukana " Nie potrafię schudnąć " przeczytałam jednym tchem, tak mnie wciągnęła. Od razu mi przypadła do gustu, gdyż na tej diecie nie chodzi się głodnym, można jeść o każdej porze dnia, dowolne ilości, ale tylko te produkty, które są dozwolone.
Dieta składa się z 4 etapów, opiszę w skrócie:
I etap - uderzenia
W tym okresie trwającym od jednego do dziesięciu dni możecie żywić się ośmioma kategoriami produktów wymienionych poniżej.
Z tych ośmiu kategorii możecie dowolnie wybierać to, na co macie ochotę, beż żadnych ograniczeń i o każdej porze dnia.
Wolno wam również te produkty dowolnie ze sobą łączyć.

-chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na grillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu
-podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek)
-wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane
-owoce morza (skorupiaki i mięczaki)
-drób oprócz kaczki i bez skóry
-chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe
-jaja
-chude produkty nabiałowe
-półtora litra wody z małą zawartością soli mineralnych
-środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony,cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie)

II etap - równomierny rytm odchudzania
Zachować wszystkie dozwolone w kuracji uderzeniowej produkty i dodać, bez żadnych ograniczeń co do ilości, godziny spożywania czy sposobów łączenie następujące surowe lub gotowane warzywa:
pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zieloną fasolkę, kapustę, grzyby, seler,fenkuły,wszelkie zielone sałaty łącznie z cykorią, boćwinę, bakłażany, cukinię, paprykę, a nawet marchew i buraki pod warunkiem , że nie będą podawane do każdego posiłku. Podczas trwania tej fazy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami i okres protein bez warzyw, aż do osiągnięcia ustalonej wagi, najlepiej pięć dni samych protein, pięć dni protein z warzywami

III etap - utrwalenie wagi
Czas trwania kuracji przejściowej oblicza się zależnie od wielkości utraconej wagi : dziesięć dni nowej diety na każdy utracony kilogram.
Jeśli straciliście 20 kg, trzeba ją stosować przez okres wynoszący 20 razy dziesięć dni.
Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów:

-pokarmy proteinowe fazy uderzeniowej
-warzywa kuracji równomiernej
-jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
-2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
-40 gramów sera
-2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
-udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej

Jako ukoronowanie kuracji mamy jeszcze:
-dwa odświętne posiłki w tygodniu

Oraz obowiązkowo i bezwarunkowo
-jeden dzień ścisłej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu

IV faza - stabilizacja
Przejść do normalnego sposobu odżywiania się podczas sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, i stosować jeden dzień w tygodniu ścisłą dietę proteinową z pierwszej fazy, należy jeść tez otręby owsiane, raz dziennie ok 3 łyżki

Mój znajomy schudł na tej diecie 30kg. W tej chwili jest na etapie stabilizacji wagi.

ZAPRASZAM!!!
mimek jest offline Zgłoś do moderatora