2010-01-28, 13:09
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: czy ktoś szuka pracy?
Dziewczyny co do tego stażu to wiem z własnego doświadczenia ,że istnieje coś takiego (lub istniało 4 lata temu), że pracodawca do którego idziesz na staż ma obowiązek cię zatrudnić ale musi on mieć podpisaną umowę z PUP że cie zatrudni. trochę zamieszałam ale może zrozumiecie o co mi chodzi?
staż może trwać 12 m-cy ale może być rozłożony w ratach np. 2 staże po 6 m-cy w dwóch różnych miejscach w różnym odstępie czasu.
któraś pisała że odbyła 8 miesięczny staż więc zostało jej 2 m-ce. nie wiem na pewno jak jest w waszych województwach i jak się zmieniły przepisy ale tak było.
mnie przyjęto na staż gdzie mój pracodawca miał podpisaną umowę z PUP że przyjmie mnie później do pracy ale wykpił się tym że zmusił mnie do podpisania zwolnienia z pracy za porozumieniem stron. a było to tak:
staż zaczęłam w lipcu, we wrześniu przyszła druga stażystka i tamta się spodobała szefowej. a że z końcem stażu musiała mnie zatrudnić to podpisała ze mną umowę o pracę ale na 1/4 etatu i od razu podstawiła pod nos drugą umowę o zwolnienie za porozumieniem stron, z zastrzeżeniem że jak nie podpiszę to mnie zwolni dyscyplinarnie pod byle jakim pretekstem.( mobing stosowała na co dzień wobec mnie i swoich pracowników). podpisałam ale te dwa tygodnie do końca wypowiedzenia to był koszmar. a jak powiedziałam o tym w urzędzie pracy,jak składałam papiery po stażu, to tylko usłyszałam tekst " no zdarza się, co my możemy". nie miałam dowodów na słowa szefowej. niestety ona ma duże znajomości w moim mieście i jak bym to zgłosiła to na pracę nie mogłabym liczyć w ogóle....
|
|
|