Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - co robicie zawodowo? kim jesteście? :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2003-06-18, 09:46   #91
Helena
Zadomowienie

Re: co robicie zawodowo? kim jesteście? :) - do maja101

Serdecznie nie polecam KSAP-u. Po pierwsze wszyscy apolityczni urzędnicy w ministrestwach i głównych urzędach pańStwowych są totalnie polityczni (żadna włAdza nie chce mieć sztabu neutralnych fachowców, ale stado wiernych poddanych sług). Po drugie - jeśli skończysz KSAP, to i tak nie masz gwarancji dobrego zatrudnienia (układy partyjne biorą górę i promowani są absolwenci "polityczni"), poza tym - w KSAP-ie studiuje głównie narybek wszelkich partii politycznych z prawa i lewa - każda partia szkoli sobie "apolityczne" kadry i są raczej małe szanse, że dostaniesz się tam bez "protektorów"
Spójrz na ustawę o służbie cywilnej - w czasie głosowania jej w sejmie przeszła praktycznie jednogłośnie - była cichym porozumieniem wszystkich ugrupowań, jednych z największych kompromisów w III RP. Może nikt o tym nie mówi, ale jej konsekwencje sięgają głęboko w cały aparat administracyjny, czyli tak naprawdę w karuzelę kręcącą naszym życiem
Wiesz, sama pracuję teraz w KPRM, ponieważ nieźle płacą. Ale nie dostałabym tej pracy, gdybym nie była członkinią jednej z partii rządzących. Nie jestem urzędnikim służby cywilnej (bo musiałbym się "odpartyjnić"), jedynie jej pracownikiem. Trochę mi wstyd, że i ja poszłam takim "niechlubnym" schematem - ale szukałam bezskutecznie pół roku pracy jako nauczyciel języka polskiego i zwątpiłam, gdy zaproponowano mi 945 zł pensji
Staram się dobrze pracować, choć wiem, że gdy ten rząd wreszcie padnie, to będę musiałą znależć sobie inną pracę
POzdrawiam serdecznie
Helena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując