2006-04-22, 00:38
|
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Jak zrobić bikini na szydełku ?
Mam pytanie... a właściwie problem :/ góra wyszła mi bardzo ładnie natomiast mam problem z dołem. Chciałam zrobić takie majteczki jak na załączonym zdjęciu (nie dokładnie takie ale o podobnym kształcie- z jednej częsci,a nie jak tam dwukolorowe).
Niewiele opierałam się na wzorze - są one raczej kombinowane Robiłam je z dwóch części (przód i tył oddzielnie, ale wiem, że to znaczenia nie ma). Najpierw poszerzałam ( o 2, 4 w rządku - zależy jak pasowało) i dalej nie wiem jak zrobić tych kilka rządków prosto. Kiedy po rozszerzaniu robiłam 5-6 rządków bez poszerzania wyszły one pod kątem, to raz, a dwa wykrzywiały w łuk przy zawiązywaniu dwóch sznurków Kiedy dokładniej przypatrzyłam się zdjęciu doszłam do wniosku żeby nie robić ich bez poszerzania, ale nawet zwężać co 2 słupki w każdym kolejnym rzędzie.
aha, własnie... dodam że całość robię słupkami.
a teraz pytania :
1. czy mam za dużo rzędów 'prostych' Moze powinno być 3 a nie 5,6
2. co zrobić (zakładając że mam te 6 rządków) żeby to się tak nie zawijało w półkole? może jakaś obwódka ściągająca??
3. mogę to w ogóle robić jakby za jednym pociągnięciem, czy właśnie o to chodzi że to musi się składać z dwóch części (jasna i ciemna)?
Mam nadzieję że opisałam to w miarę jasno
Niewiele w swoim życiu robiłam na szydełku, napewno niejedna z Was jest duzo bardziej doświadczona. a może któraś rozszfrowała dokładnie ten wzór o który pytam? Błagam, pomóżcie!
Te na zdjęciu są takie śliczne.......
|
|
|