2010-01-31, 10:48
|
#256
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Pieczona pierś indyka
składniki:
1 kg piersi indyka
dowolna marynata
przygotowanie:
1. umieścić pierś w zamykanym naczyniu, polać marynatą, wetrzeć i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, można na całą noc, obracać od czasu do czasu
2. na rozgrzanej patelni krótko obsmażyć osuszone mięso z wszystkich stron
3. piec pod przykryciem godzinę w 180°C, potem odkryć i dopiec jeszcze 20 minut w temperaturze 220°C - mięso ładnie się przyrumieni.
4. po wyjęciu z piekarnika pozostawić mięso w sosie z pieczenia pod przykryciem na 15 minut, żeby odpoczęło i nim nasiąknęło
5. najłatwiej pokroić pieczeń, kiedy jest już zimna;
6. jeśli ma być podana na ciepło, to pokrojone plastry ułożyć znowu w naczyniu żaroodpornym (jeśli nie ma w nim już sosu, to nalej na dno trochę oliwy) i podgrzewać przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Moja ulubiona marynata
[klasyczna grecka marynata Ainsley`a]
składniki:
4 łyżki oliwy
drobno posiekana skórka i sok z 1 cytryny
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego świeżego oregano lub tymianku
łyżka miodu
sól, pieprz do smaku
przygotowanie:
1. do oliwy dodać skórkę oraz sok z cytryny i czosnek, wymieszać
2. dodać posiekane zioła, miód, wymieszać
3. przyprawić solą i pieprzem, wymieszać
Można w niej marynować przed grillowaniem jagnięcinę, kurczaka i ryby.
nadaje się na SB jako nadzienie do roladek
Edytowane przez IlonaP
Czas edycji: 2010-01-31 o 10:56
|
|
|