|
Raczkowanie
|
Detektyw sklepowy. Porownanie cen w sklepach
To, co jest ponizej, to historia tego arkusza
http://spreadsheets.google.com/ccc?k...3TnBYMUE&hl=en
Prace sa kontynuowane 
_________________________ ________________
Detektyw sklepowy, czyli sen wariata.
Ja jestem wariat, to prawda. Byc moze i glupi, ale nie cierpie, kiedy ktos usiluje to wykorzystac. Dlatego zakladam ten watek.
Wymyslilem sobie Sklep Idealny. Taki, gdzie moge kupic wszystko, czego zapregne i najtaniej jak to mozliwe. Zobaczmy, jak to wyglada w praktyce i komu, oraz ile, brakuje do owego idealu.
Postanowilem porownac ceny podstawowych polfabrykatow bizuteryjnych . Mowienie, ze w sklepie X jest drogo nie przemawia do mnie tak, jak liczby. Przejrzalem (i przegladam w dalszym ciagu) 44 internetowych sklepow. Oto lista (znaleziona na watku o sklepach):
akcesoria.net.pl
akcesoriajubilerskie.pl
art-bijou.com
artfan.pl
astari.pl
bazardekoracji.pl
beabitdesign.com
beadshop.pl
bizu.pl
bydziubeka.pl
bizuteria.sklep.pl
coolki.pl
datolit.pl
frogwill.pl
gem-stones.pl
galmag.gronet.pl
hopea.pl
ilona.sklepyfirmowe.pl
impresjaart.pl
jubilex33.pl
kadoro.pl
kalait.pl
kamyczki.pl
katiart.pl
koraliki-lewka.com
koralland.eu
korallo.pl
magraf.com.pl
marmad.pl
migotki.pl
mk-art.pl
needbead.pl
onyks.eu
polfabrykaty.pl
qnszt.pl
qulki.pl
skarbynatury.pl
sklep.bizu4u.pl
sklepbukowiec.pl
swiatkoralikow.pl
swiatkoralikow2.pl
szafir.pl
szkatulka.pl
tacakoralikow.pl
Zasady sa proste. Poszukuje najprostszych polfabrykatow takich jak drut, kulki zaciskowe, rurki, bigle itp. Wszystko, czego potrzebuje, aby tworzyc moje dziela. I wszystko srebrne (z wyjatkiem tego, co nie jest mozliwe). Materialy posrebrzane i ´´w kolorze srebra´´ odpadaly na wejsciu.
Aby moc porownac sklepy, nalezalo stworzyc jakis przelicznik, prawda?
Tak wiec nieco o METODOLOGII:
Porownuje 2 produkty z tej samej/podobnej kategorii.
To, co wam wklejam tutaj ma uproszczona forme, zeby nie zaciemniac obrazu. Moje wyliczenia i zapiski wygladaja tak:
sklepX.pl - 5,90* --->[16.+1.][0+12](12)<0>=12..-5--- 6 pkt.(szpula 80m wyprzedaz)
Jak widac, sklep X.pl nie posiadal jednego z dwoch wymaganych produktow (jesli nie mial obydwu, wypadal z listy). Czyli produkt A-0 i produkt B-5,90. Teraz rozgryziemy nawiasiki i liczby (w moich wyliczeniach).
--->[16.+1.][0+12](12)<0>=12..-5--- 6 pkt.
[16.+1.] - za produkt A - 16 miejsce posrod wszystkich sklepow. Za produkt B - 1 miejce.
[0+12] - punkty za zajete miejsca, na zasadzie ´´eurowizji``. 1m-12 punktow, 2m-10 pkt. 3m.-8, 4m-7, 5m-6, 6m-5, 7m-4, 8m-3, 9m-2, 10m-1. Powyzej 10 - 0. Jak widac nasz sklepX zdobyl 0 za produkt A i 12 pkt. za produkt B.
(12) - to w tym przypadku suma punktow z poprzedniego nawiasu. Jasne? Mysle, ze tak.
<0> - to punkty premiowe. Jako detalista nie potrzebuje kupowac 200m czegos tam czy 20 kg takich samych korali czy kamieni. Jesli sklepX pozwala mi to zrobic, czyli kupic bez mala na sztuki albo nieco wieksze (rozsadne) ilosci, to dostawal 1 pkt premii za kazda kategorie. Tak wiec max. 2, minimum 0.
A to juz jest to, co widzicie po uproszczeniu:
=12 - suma punktow za poszczegolne miejsca i punktow premiowych.
..-5--- 6 pkt. - oznacza 5 miejsce w calej kategorii i ilisc punktow ´´eurowizyjnych´´ (za owo miejsce, a nie te wczesniejsze) przyznanych sklepowiX.pl
(szpula 80m wyprzedaz) - uwagi moje.
Nie bede wracal do metodologii, ale wyliczenia moge komus przeslac, jesli sobie tego zyczy. Na koniec moze (?!) podsumujemy wszystko. Zobaczymy.
Przypomne Wam tylko, ze
Sklep Idealny moze zebrac w sumie 26 punktow.
2 x 12 pkt. (za pierwsze miejsca w obu podkategoriach) i 2 pkt. za sprzedaz detaliczna.
ZACZYNAMY!!!!
KATEGORIA I.
DRUT SREBRNY.
Podkategorie - 0,4mm , 0,8mm.
akcesoria.net.pl ---- 2,70..... 17,20 -->= 12...-5--- 6 pkt.
art-bijou.com ------ 6,40..... 16,50 -->= 7......-8--- 3 pkt.
artfan.pl ----------- 5,20...... x ..... --> =6.......-10-- 1 pkt.
beabitdesign.com -- x........... 13,60 -->=11....-6--- 5 pkt. (cena malejaca)
bizu.pl ------------- x........... 14,38 --> =7.......-8--- 3 pkt.
jubilex33.pl -------- 3,35..... 10,50 -->=22....-1---12 pkt.
kadoro.pl ---------- 2,50..... 16,42 -->=16....-3--- 8 pkt.
mk-art.pl ---------- x ...........17,60 -->=2......-13-- 0
onyks.eu ----------- x.......... 21,80 -->=1......-15-- 0
qnszt.pl ------------ 4,79..... 14,99 -->=13.....-4--- 7 pkt.
skarbynatury.pl --- 430,00... x..... -->=3.......-12-- 0 (min.100m)
swiatkoralikow.pl -- x......... 257,00-->=0......-14-- 0 (min.20m)
swiatkoralikow2.pl -- x........ 15,00 -->=5.......-11-- 0
szafir.pl -------------4,19 ....13,64 -->=17.....-2---10 pkt.
tacakoralikow.pl ---- x .........13,98 --> =8.......-7--- 5 pkt.
Uwagi: na czerwono zaznaczylem najnizsze ceny i zwyciezce kategorii. Cena malejaca oznacza, ze wraz z iloscia kupowanego materialu spada jego cena. Jednak tu bralem pod uwage 1m drutu, chyba, ze nie mozna go bylo zakupic jednostkowo.
JUTRO LINKI JUBILERSKIE.
Edytowane przez El Gusano
Czas edycji: 2010-02-09 o 23:15
Powód: link do arkusza
|