2010-01-31, 21:13
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Detektyw sklepowy. Porownanie cen w sklepach
To bardzo proste. Szukam okreslonego materialu, w dwoch kategoriach. Powyzej chodzilo o drut srebrny - 0,4 i 0,8mm. (Nie interesuja mnie materialy posrebrzane ani ´´w kolorze srebra´´. Moi klienci moga byc wymagajacy.)
Przegladam oferte 38 sklepow internetowych i spisuje ceny za (mniej wiecej) taka sama jednostke miary).
Jesli sklep oferuje mi oba produkty, ma wpisane 2 ceny. Jesli jeden to 1. Jesli nie ma tego w ofercie, to kasuje ten sklep z listy (zeby ciagle nie wpisywac 38 sklepow i nie zaciemniac sprawy.)
Potem, aby porownac te oferty, musze je jakos sensownie poukladac, tak wiec przyznaje im male punkty za cene kazdego produktu. Punkty jak na Eurowizji, co masz opisane w metodologii powyzej.
Potem sumuje punkty (male) i (jesli sklep oferuje mi sprzedaz detaliczna, w mniejszych ilosciach) punkty premiowe - po jednym punkcie za kazdy z dwoch produktow.
Czyli (ostatni raz!) jesli sklep oferuje mi najtaniej oba porownywane produkty, to dostaje za to (w sumie) 24 punkty male i dodatkowo (jesli je moge kupic na metry czy sztuki) 2 punkty premii. W sumie 26 punktow malych. To ideal. Ale juz porownanie wyniku z idealem daje Ci jakis obraz sytuacji.
Punkty duze (za zajete miejsce w danej kategorii - tutaj drut srebrny, bez rozbicia na 0,4 i 0,8) liczone (metoda Eurowizji) sa za caloksztalt w danej ofercie i pozwola mi na porownanie wszystkich sklepow we wszystkich kategoriach jakie uda mi sie stworzyc.
Dla Was istotne sa tylko punkty male [te zapisane po znaku =] (ilosc punktow na 26 mozliwych) aby wiedziec czy jest to idealne miejsce zakupu, czy tez nie. I moze wtedy warto przyjrzec sie pozostalej ofercie?
Rabatom i upustom a takze darmowym wysylkom tez sie przyjrze... Oj przyjrze...
Czasami oplaci sie kupic cos pojedynczego w danym sklepie, nawet z dodatkiem Poczty Polskiej, niz podbijac zamowienie do jakiegos limitow innym. Zobaczysz to jutro 
Mam nadzieje, ze jest jasniej?
Edytowane przez El Gusano
Czas edycji: 2010-01-31 o 21:25
Powód: korekta
|
|
|