2006-04-23, 10:20
|
#5
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
Dot.: Pieczony kurczak
Cytat:
Napisane przez Justek
Mam do Was ogromną prośbę o przepis na pieczonego kurczaka  Wiem, że może to wydawac się banalne ale nie bardzo wiem jakich przypraw użyc, żeby nie był ich przesyt. Krótko mówiąc jak upiec kuraka, żeby miał rumianą skórkę i czy piec go w rękawie czy w na blasze? Pomóżcie kobietki 
|
Jeśli chcę przygotować złocistego, chrupiącego kurczaka postepuję tak:
mięso nacieram ząbkiem czosnku, nastepnie delikatnie wegetą (unikam jej generalnie w kuchni, tutaj robię wyjatek,ale używam jej maleńko). Kurczaka nadziewam na "rożenek " do pieczenia (metalowy, ale sa tez takie ze szkła zaroodpornego z formą), stawiam w brytfance (jeśli to ten metalowy), do której wlewam wodę. Nie używam tłuszczu. piekacy się kurczak sam go wydziela, takim wywarem polewam mięso kilkakrotnie w czasie pieczenia. Skórka staje sie złota, chrupiaca, mięso wewnątrz wilgotne i delikatne.
|
|
|