Tabletki antykoncepcyjne a operacja kolana - pytanie do Pana Doktora
Witam
Mam następujący problem. Na 10.maja tego roku mam zaplanowany zabieg operacyjny kolana a po nim jego unieruchomienie (niestety nie wiem jak długie). Obecnie przyjmuję Harmonet,od środy 26.kwietnia miałam zamiar zmienić tabletki i rozpocząć nowe opakowanie Yasmin. Mam jednak pewne obawy po przeczytaniu ulotki czy nie powinnam przynajmniej na czas zabiegu odstawić tabletek. Natomiast tutaj pojawia się problem ponieważ moje miesiączki bywały bardzo nieregularne i obawiam się, że gdybym odstawiła tabletki teraz to mogłaby mnie czekać przykra niespodzianka w czasie przebywania w szpitalu a już w najgorszym wypadku podczas operacji, kiedy to wręcz nie może się zdarzyć. Moje pytanie jest następujące: czy mogę kontynuować przyjmowanie tabletek? I czy stanowiłoby jakąkolwiek różnicę jeśli zamiast Yasmin nadal zażywałabym Harmonet, czyli czy któreś z tych tabletek są bezpieczniejsze w tym przypadku.
Pytanie zadałam tutaj gdyż nie mam w najbliższym czasie szans na kontakt z moim lekarzem ortopedą. Proszę o odpowiedz Pana doktora jak i wszystkie wizażanki, które orientują się w tej kwestii.
Pozdrawiam.
|