Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Maturzystki 2010 cz. V - 'nikt nie ma takiej nadziei jak ja'
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-02-04, 21:02   #3502
mtynai
Zakorzenienie

Dot.: Maturzystki 2010 cz. V - 'nikt nie ma takiej nadziei jak ja'

Cytat:
Napisane przez Justys0321 Pokaż wiadomość
Zaczne od tego iz p.domowej (bynajmniej tej ;P ) tu raczej nie odrobie;p jednak podaje utwóry ,które jesli możecie to poddajcie weryfikacji
(ujęcie literackie----> ujecie plastyczne) :
-przypowiesc o synu marnotrawnym---"syn marnotrawny" /"wedrowiec" H.Bosh
-wygnanie z raju----"wygnanie z raju" Massacio
-"kordian"-----"podróznick po morzu chmur" Casper David Friedrich

Tylko te,jeśli chodzi o odzwierciedlenie w ujęciu plastycznym a tak poza tym to:
-"odyseja"
-J.A.Morsztyna "emblema27"
-J.W.Goethe"cierpienia młodego Wertera"
-A.Mickiewicz i sonetykrymskie
-J.Słowacki "Smutno mi Boze.."; "odys"
-W.Gombrowicz "ferdydurke"
-Saint-Exupery"mały książę"
-E. Stachura "idz dalej"
-D.Alighieri "boska komedia"

Przypomne moze temat pracy, a mianowicei: metafora drogi i jej rola w kulturze.omów wybrany topos/motyw dokonując analizy porównawczej ujec literackich i plastycznych tego samego wybranego toposu.

W czym wybierać,jesli chodzi o utwory to mam Tylko kłopot z tym,czy opisując np "kordiana" musze koniecznie zestawić go z opisem obrazu "podróznik po morzu chmur" ,bo jeśli tak to jestem w kropce bo do innych utworów nie bede miała po prostu ujęc plastycznych tego motywu....innymi słowy mowiac moze wy napiszecie mi jak rozumiecie ten temat ( a za wszelkie przykłady będe bardzo wdzieczna)
Cytat:
Napisane przez blue_apple Pokaż wiadomość

ja temat rozumiem tak, że musisz porównać dane ujęcie literackie z jego ujęciem plastycznym.
tylko tak sie zastanawiam, czy masz omówić TYLKO jeden topos/motyw na podstawie roznych książek i obrazow
też to tak rozumiem

Cytat:
Napisane przez blue_apple Pokaż wiadomość

tak gadacie o tych sklepach, pomijając, że od wakacji nie byłam na zakupach, bo cała kasa leci na korki i prawko () to w sumie nigdy nic nie kupuje w reservedzie, bo nic tam nie mogę znaleźć dla siebie, szczególnie rozmiaru
pamiętam jak byłam młodsza i cropp i house to były moje ulubione sklepy któras juz dobrze zauwazyła, że z tego sie wyrasta

najbardziej mnie irytuje, że w wielu sklepach podobają mi się fasony, kolory... ale w nich nijak ma się cena do jakości chocby hm czy bershka.
aczkolwiek spodnie to ja tylko te sklepy, bo tylko tam znajdę rozmiar na siebie i nie za 300 zł.

reserved to polski sklep, nie?

no ja tak samo, w ogóle house, cropp, reporter to było coś fantastycznego

i też mnie denerwuje to, że H&M ma fajne fasony ubrań, a jakościowo do -y te ubrania są

taaa, reserved, house, cropp.. wszystko ta sama sieciówka LPP.

Cytat:
Napisane przez BeaS Pokaż wiadomość

dobry komentarz do demotów

Warren Buffet
mtynai jest offline Zgłoś do moderatora