Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Niegrzeczny pies
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-02-06, 08:52   #29
Princesssa19
Rozeznanie

GG do Princesssa19
Dot.: Niegrzeczny pies

Cytat:
Napisane przez Majuchna86 Pokaż wiadomość
Witam mam nastepujący problem...mój pies jest psem tzw "dworowym" ma pilnować placu i mam z nim taki problem że kopie wszedzie nie zważając na to czy może czy nie,czasami już mnie szlak trafia bo ile razy sie mu tłumaczy a on nie rozumi zniszczył mi już tyle kwiatów i z korzeniami powykopywał różne sadzonki,cebulki tulipanów itp wszystko wykopane bo on ma takie widzi mi sie... czasami tak przegina pałe że mam ochote go zabić np wykopuje nawet metrowe dziury :/ i to nawet w zime jak jest tyle śniegu jak oduczyć psa wykopywania ?? A kolejny problem to z jego interesem ciagle go wywala i wogole gwałciłby wszystko co popadnie czy ktoś może miał takie problemy z pieskiem ?? Najgorsze jest to że zabija różne ptaki zakopuje je a jak są w stanie rozkładu to on wykopuje to i sobie konsumuje a zaznaczam,że pies codziennie dostaje wielką miche zupy z kościami i makaronem lub ryżem... Błagam jeśli ktoś ma jakieś pomysły niech mi pomoże bo ogródek o który tyle dbałam i sadziłam kwiaty zniknie zaniedługo i będzie jedno wykopalisko...
Moim zdaniem nie powinno trzymać się psa na polu. Pies może czuć się samotny bądź nieszczęśliwy, dlatego kopie. Psy lubią być w stadzie. Jeśli nie ma kontaktu z innymi psami lub nie jest wybiegany (powinnaś z nim raz dziennie iść na dłuższy spacer) to nie dziw się, że kopie dołki. Tak jak już pisałam jest być może samotny, może nieszczęśliwy, a może po prostu mu się nudzi! Moja rada: nie trzymaj go na polu. A jeśli jednak wolisz, żeby nie był w domu, to raz dziennie zabieraj go na długi spacer tak, żeby był wolny, bez smyczy. Bo kiedy będzie zmęczony to pójdzie spać, a nie będzie nic niszczył. Pozdrawiam

---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ----------

Cytat:
Napisane przez tygrysia Pokaż wiadomość
Nie, zdecydowanie nie jest to dobry pomysł. Za skakanie nie powinno się bić, ponadto uderzenie w mordkę boli..... Zresztą jak każde uderzenie.
Jeśli pies skacze jak wchodzi ktoś do domu to można go lekceważyć i odwracać się tyłem, nic do psa nie mówiąc. Dopiero jak się uspokoi rozebrać się, wejść do domu, zawołać psa, przywitać się i dać nagrodę. Jednak tak powinien zachowywać się każdy - zarówno obcy, jak i domownik. Jeśli pies zna dobrze komendę "siad" lub "na miejsce" to jak ktoś przychodzi należy mu ją wydać. Pamiętając o tym, aby jej nie powtarzać a jeśli pies się nie słucha zastosować mechanikę, tj. albo ponownie odprowadzić bez słowa na miejsce, albo posadzić. Jak wszyscy wejdą podejść do psa i nagrodzić. Pies się w końcu nauczy, że jeśli jest spokojny i posłuszny to zostaje nagrodzony tylko trzeba być konsekwentnym.
Tygrysia, w każdej porządnej szkole dla psów Ci tak powiedzą. Pies czuje uderzenie, ale absolutnie jego to nie boli! Ja kocham mojego labradorka, więc w życiu nie zrobiłabym mu krzywdy! Wielu właścicieli tak robi i jeszcze nie słyszałam nigdy, żeby ktoś mówił, że to zła metoda. Psa można uderzyć w mordkę - lekko. Przecież nie mówię, że mamy go bić, aż padnie
Pozdrawiam