2006-04-24, 22:45
|
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kuracje kwasowo-retinoidowe: opisy doświadczeń na własnej skórze!
Cytat:
|
Napisane przez charmider
chciałam wszystkich serdecznie powitac
a ju t takim pytaniem od tygodnia używa acne-dermu ale już na początku myślałam o stosowaniu Diacnealu, jednak przeczytał na którymś tam wątku że latem się nie powinno. I tu przytaczam cytat alchemiczki
to wybaczcie ale już zaczynam się denerwować, to wolno czy nie wolno bo widzicie tu już jest tyle wątków na ten temat że jest to naprawde duży problem, bo na wilu informacje na te temat są zprzeczne, a nie chcę też zawalić sibię cery, licze na jakąkowiek pomoc
przy acne dermie nie czuje nic, jedynie wczoraj troszke mnie piekł policzek w jednym miejscu i to wszystko (mam cerę tłustą w strefie T) , wogule nie czuję że go urzywam, wieć też nie wiem co mam o tym myślec 
|
Ja powiem to, co wyczytałam dawno temu na BU. Znana i często cytowana Basia mówiła, że można stosowac nawet Retin A w lecie (ja na razie nie sięgam po tak mocne srodki), ale:
- należy unikać słońca (!) i solarium (!),
- stosować filtry z PPD ok. 30, a najlepiej 30+,
- nie męczyć skóry codzienie, niech się biedna też regeneruje, a nie tylko ciagle złuszcza,
- jeśli ktoś ma tylko taką możliwość to reaplikacja filtrów w ciągu dnia.
Ja stosuję Diacneal i w lecie tez będę go stosować, ale tak jak pisałam, znacznie rzadziej. Słońca unikam, o opalaniu nawet nie myślę, nad morze nie wyjeżdzam więc, wszystko powinno być ok. Nawet na razie nie wprowadzam BHA (choć miałam taki zamiar) by dodatkowo nie podrażniać skóry.
Więc terqaz podsumuję moje wywody. Generalnie mozna w lecie stosowac retinoidy (Diacneal jest słabszy od Retinu A), ale należy to robić rozważnie. Bezpieczniej jest zaś odstawić je w lecie.
Pozdrawiam
|
|
|