Dot.: sorbet
Kilka przepisów na super sorbety :
Sorbet pomarańczowy z miętą
Składniki:
50 g cukru,
2 soczyste pomarańcze,
1 łyżeczka campari,
kilka listków świeżej mięty.
Sposób przyrządzenia:
Cukier zagotować z 1/8 l wody. Pomarańcze sparzyć. Z jednego owocu zetrzeć skórkę i dodać do syropu z cukru, gotować na wolnym ogniu ok. 20 min., następni przecedzić i wlać do metalowej miseczki. Naczynie wstawić do większej miski wypełnionej zimną wodą. Syrop mieszać, aż wystygnie. Z obranej pomarańczy wycisnąć sok, wraz z campari dodać do syropu i wstawić do zamrażalnika. Kiedy sorbet zacznie tężeć, energicznie wymieszać i ponownie wstawić do zamrażalnika. Deser mrozić ok. 3 h, w tym czasie mieszać 3 - 4 razy.
Drugą pomarańczę obrać, skórkę pokroić w cienkie paski, owoc podzielić na cząstki. Sorbet wyłożyć na talerzyki, podawać z cząstkami pomarańczy, ozdobiony skórką pomarańczową i miętą.
Sorbet tropikalny
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
1 l napoju gazowanego o smaku owoców tropikalnych,
1 cytryna,
6 wiśni koktajlowych.
Sposób przyrządzenia:
W wysokim naczyniu dokładnie wymieszać napój z mlekiem, przelać do wysokich pojemników ze sztucznego tworzywa i wstawić do zamrażalnika na 2 h. Następnie wyjąć, jeszcze raz dokładnie wymieszać i ponownie zamrażać 4 h. Przed podaniem wstawić do lodówki na 20 min. Nakładać do pucharków lub kompotierek, przybrać plasterkami cytryny i wiśniami.
Sorbet cytrynowy
Składniki:
0.5 szkl. soku ze świeżych cytryn,
0.25 szkl. soku ze świeżych limet,
0.5 szkl. cukru,
3 łyżeczki żelatyny,
1 szklanka szampana,
1 cytryna.
Sposób przyrządzenia:
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Gdy spęcznieje, wlać 1 szkl. gorącej wody, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż żelatyna i cukier się rozpuszczą. Ostudzić, połączyć z sokami owocowymi i szampanem, zamieszać, przelać do naczynia, w którym się będzie zamrażać, i wstawić do zamrażalnika na 3 h. Po wyjęciu ubić masę mikserem i ponownie zamrażać 2 h. Sorbet przed podaniem pozostawić na 15 min. w temp. pokojowej. Podawać w pucharkach, przybrany plasterkami cytryny.
Sorbet malinowy
Składniki:
30 dkg mrożonych lub świeżych malin,
20 dkg cukru pudru,
2 cytryny,
1/3 szkl. śmietany kremówki,
1 łyżka cukru pudru.
Sposób przyrządzenia:
Maliny lekko rozmrozić i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryn, przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki, przełożyć do miski i zamrażać 2 h. Następnie ubić trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę i ponownie mrozić 2 h. Przed podaniem wstawić na 20 min. do lodówki. Ubić śmietanę z cukrem. Nałożyć sorbet do pucharków i ozdobić bitą śmietaną. Podawać natychmiast
Smacznego !
|