2010-02-08, 09:47
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co o tym sądzicie ? Przedślubne dygresje
Cytat:
Napisane przez _vixen_
Różni są ludzie. Pal licho z zamożnymi, ale...
...mnie nieodmiennie szokuje, jak w Polsce, gdzie przeciętne zarobki są dość niskie, ludzie takie weseliska szykują. Nie szkoda im tyrać dwóch tygodni po to, żeby np. za tort zapłacić? Albo miesiąca na sam alkohol, jakby przeliczać wydatki na dni pracy? Albo naciągać rodziców na kredyty na wesele?
Niby do kieszeni się nie zagląda, ale dziwić się mogę 
|
Mnie... własnie to niezmiennie zastanawia. Będąc już po ślubie (czyli huh, po imprezie) pozjałam dziewczynę, która do owego wydarzenia dopiero sie przygotowywała (miała 1,5roku) i z góry wiedzieli ile kredytu trzeba będzie wziąć, aby ową imprezę zrobic taką jaką sobie wymarzyli, bo wiedzieli, że ich nie będzie stać. I wyszło, że za tę kasę to kupiliby sobie super auto, mieli trochę na wkład własny na mieszkanie albo powiedzmy, posiadane już gniazdko by wyremontowali (była to kwota rzędu 25-30tysięcy). I na moje pytania (i nie tylko moje, ale i kilku innych mężatek) czy warto, odpowiadała, że tak, bo ona sobie tak wymarzyła.
Ja, jako ktoś, kogo cała impreza slubna kosztowała jakieś 3tysiaki to się wypowiadać nie mogę na temat wielkiego wesela, ale były dziewczyny, które zrobiły wielkie weselicho z atrakcjami i bardzo żałowały wydanej na to kasy, gdyż uważały ją za... zmarnowaną. Z perspektywy czasu oczywiście 
Ale jak ktoś ma byc szczęśliwszy, bo będzie nie orkiestra, ale zespół grający na skrzypcach, wylecą gołębie i tort upieką taki a nie inny, a suknię uszyją z jakiejś tam koronki.. a niech ma. W końcu to ma byc "najpiękniejszy dzień w życiu" i jeśli ktoś tego potrzebuje, nawet jeśli będzie spłacać kredyt przez najbliższe kilka lat - na zdrowie i niech im się dobrze układa (bo znam z sasiedztwa historię kredytu na wesele, którego to spłacić przed rozwodem nie zdążyli...)
Czas edycji: 2010-02-08 o 09:49
|
|
|