Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Co z piersi indyka???Pomóżcie.....
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-04-25, 19:16   #6
Denwer455
Raczkowanie
 
Avatar Denwer455
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Jaworzno
Wiadomości: 147
GG do Denwer455
Dot.: Co z piersi indyka???Pomóżcie.....

Kilka przepisów na pierś Indyka :

Pierś indycza nadziewana z morelami

Składniki:
1 cała pierś indycza,
200 g mięsa od szynki lub dobrego mielonego,
500 g boczniaków,
podsmażonych i zmielonych,
80 g suszonych moreli,
sól pieprz,
słodka papryka,
2 łyżki natki pietruszki,
2łyżki masła.


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, rozklepać, nie dziurawiąc, natrzeć papryką i pieprzem, posolić. Mięso wieprzowe i grzyby podsmażone zemleć, przyprawić, wymieszać z masłem, pokrojonymi w paski morelami i natką pietruszki. Rozsmarować farsz na płacie mięsa, zrolować i obwiązać bawełnianym sznurkiem. Skropić olejem i piec w piecyku co jakiś czas polewając wodą lub piec w rękawie foliowym do tego celu przeznaczonym. Piec 60 - 90 min. w temp. 220°C. Podawać na zimno pokrojoną w plastry.

Pierś indyka faszerowana

Składniki:
1.5 kg piersi indyka,
300 g wątróbek drobiowych,
1 jajo,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
150 g grzybów (mogą być pieczarki),
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
150 ml brandy,
olej,
sól,
pieprz.


Sposób przyrządzenia:
Pierś natrzeć tak, aby powstała podłużna kieszeń. Posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na patelni. Dodać posiekane grzyby i wątróbkę. Po ostudzeniu dodać jajo i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić kieszeń i spiąć wykałaczką. Całość popieprzyć i posolić. Obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Zmniejszyć ogień i dusić 45 - 60 min. Na koniec dodać brandy. Odparować sos.

Pierś z Indyka po argentyńsku

Składniki:
2 piersi z indyka,
15 dkg gotowanej szynki,
0.5 kg obranych i ugotowanych ziemniaków,
3 średnie pomidory,
2 łyżki masła,
2 łyżki smalcu,
1 szkl. zielonego konserwowanego groszku,
2 czerwone papryki,
2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku.

Marynata:
100 ml białego wytrawnego wina,
200 ml wody mineralnej,
sok z dwóch cytryn,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 listek laurowy.


Sposób przyrządzenia:
Piersi z indyka zalać przygotowaną marynatą. Marynować ok. 3 h. Wyjąć z marynaty. Posolić i popieprzyć. Obsmażyć na mieszaninie masła i smalcu na złocisty kolor. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Rozdrobnionymi warzywami obłożyć obsmażone piersi. Podlać marynatą. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 h. Na 5 min. przed końcem duszenia dodać pokrojoną w kostkę szynkę, całe ziemniaki oraz zielony groszek.

Pierś Indyka nadziewana bazylią

Składniki:
Pierś z Indyka ze skórą,
2 szalotki,
1 ząbek czosnku,
5 łyżek posiekanej bazylii,
3 łyżki sera ricotta,
2 łyżki oliwy z oliwek,
20 dkg kurek (ze słoika),
150 ml śmietany,
1 łyżka soku z cytryny,
listki bazylii do dekoracji,
sól i pieprz.


Sposób przyrządzenia:

Pierś umyć i osuszyć. Szalotki i czosnek obrać i posiekać. Bazylię wymieszać z połową porcji szalotki, czosnkiem i serem. Farsz ostrożnie umieścić między skórką a mięsem, spiąć wykałaczkami i posypać solą i pieprzem. Smażyć na oliwie po 4 min. z każdej strony. Przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu zeszklić resztę szalotki. Dodać osączone z zalewy kurki. Smażyć jeszcze przez 2 min. Dodać śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polać mięso. Udekorować listkami bazylii.

Smacznego !
__________________
Kodeks pracy i prawo ogólnie - http://kodekspracy.blogspot.com/
Denwer455 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując