Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wymagania lokalowe
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-02-09, 22:23   #2
izabelami
Raczkowanie

Dot.: Wymagania lokalowe

Moja wiedza w tym temacie jest uboga, ale może choć nieco pomoże gdzie szukać dalszych wskazówek,

po pierwsze zawsze gdy pojawia się temat żywności mamy do czynienia z sanepidem i jego wymogami (drogi czyste, brudne etc.) w wypadku gdy będziesz tam chciała serwować tylko gotowe produkty - odgrzewaną pizze, batoniki itd wymagania z pewnością się zmniejszają (z pewnością nikt nie będzie wymagał od ciebie pomieszczenia do sterilizacji jaj

niemniej najlepiej zorientuj się na forach związanych z sanepidem, pamiętam, że są bo sama tam kiedyś szukałam porady - i jeszcze jedno, w dokumentach do sanepidu proponuję wpisać możliwie najmniejszą liczbę osób przewidzianych do korzystania z lokalu - nie zweryfikują tego jak się ma do rzeczywistości - a im więcej ludzi ma z lokalu korzystać, tym o ile dobrze pamiętam ostrzejsze wymogi - tak sanepidu jak i straży pożarnej itd.

co do wymogów straży - bo ona też pewnie będzie odbierać lokal, najlepiej poszukać na forum z nimi związanym, chociaż w wypadku baru nie sądzę aby kazali ci szukać drzwi przeciwpożarowych - wystarczą pewnie dobrze zlokalizowane gaśnice i oznaczone drogi ewakuacyjne.

to czy się pali w lokalu czy nie to kwestia która w zasadzie nie powinna nikogo ze służb interesować przy strażaku lepiej się nie chwalić, chociaż nie wiem czemu miałoby to być dla niego problemem..

z lokali użyteczności publicznej takimi jak kluby, pubu itd zawsze jest nieco trudniej niż ze zwykłymi sklepikami

w zasadzie nic nie pomogłam, ale może choć nieco nakierowałam..

Pozdrawiam i życzę powodzenia

• odchudzam się - dziś 61 kg - docelowo 55
  • nie rozjaśniam włosów
  • przygotowuję się do aplikacji
izabelami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując