2010-02-09, 22:23
|
#2
|
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-11
Lokalizacja: białystok / warszawa
Wiadomości: 92
|
Dot.: Wymagania lokalowe
Moja wiedza w tym temacie jest uboga, ale może choć nieco pomoże gdzie szukać dalszych wskazówek,
po pierwsze zawsze gdy pojawia się temat żywności mamy do czynienia z sanepidem i jego wymogami (drogi czyste, brudne etc.) w wypadku gdy będziesz tam chciała serwować tylko gotowe produkty - odgrzewaną pizze, batoniki itd wymagania z pewnością się zmniejszają (z pewnością nikt nie będzie wymagał od ciebie pomieszczenia do sterilizacji jaj 
niemniej najlepiej zorientuj się na forach związanych z sanepidem, pamiętam, że są bo sama tam kiedyś szukałam porady - i jeszcze jedno, w dokumentach do sanepidu proponuję wpisać możliwie najmniejszą liczbę osób przewidzianych do korzystania z lokalu - nie zweryfikują tego jak się ma do rzeczywistości - a im więcej ludzi ma z lokalu korzystać, tym o ile dobrze pamiętam ostrzejsze wymogi - tak sanepidu jak i straży pożarnej itd.
co do wymogów straży - bo ona też pewnie będzie odbierać lokal, najlepiej poszukać na forum z nimi związanym, chociaż w wypadku baru nie sądzę aby kazali ci szukać drzwi przeciwpożarowych - wystarczą pewnie dobrze zlokalizowane gaśnice i oznaczone drogi ewakuacyjne.
to czy się pali w lokalu czy nie to kwestia która w zasadzie nie powinna nikogo ze służb interesować przy strażaku lepiej się nie chwalić, chociaż nie wiem czemu miałoby to być dla niego problemem..
z lokali użyteczności publicznej takimi jak kluby, pubu itd zawsze jest nieco trudniej niż ze zwykłymi sklepikami 
w zasadzie nic nie pomogłam, ale może choć nieco nakierowałam..
Pozdrawiam i życzę powodzenia
__________________
- odchudzam się - dziś 61 kg - docelowo 55
- nie rozjaśniam włosów
- przygotowuję się do aplikacji
|
|
|