Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-02-14, 21:42   #427
Scio
Zakorzenienie
 
Avatar Scio
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: Świętokrzyskie Góry ;)
Wiadomości: 12 985
GG do Scio
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)

Calzone
to nic innego jak zamknięta pizza, więc spokojnie można użyć swojego ulubionego przepisu, ja zrobiłam z takiego

szklanka ciepłej wody
pół szklanki ciepłego mleka
(można pół na pół mleko z wodą lub samą wodę)
3 szklanki mąki
ok. 16 gram drożdży (ja dałam odrobinę mniej niż 1/3 kostki)
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Do pół szklanki ciepłej wody wsypujemy łyżeczkę cukru i wkruszamy drożdze mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy na 5 minut, zeby zaczęło bąbelkować.
Do mąki wlewamy ciepłe mleko i rozczyn drożdzowy. i połowęszklanki ciepłej wody. Zagniatamy. Jeśli ciasto się klei dosypujemy mąki, jeśli jest twardei nie chce się łączyć wody. Wyrabiamy aż bedzie jednolite i odchodzic od ręki z ciasta formujemy kulę Miskę smarujemy oliwą, wkładamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (ja zawijam w koc).
W tym czasie przygotowujemy farsz. Jest tu pełna dowolność. Mój dzisiejszy:
1,5 papryki
1 spora cebula
puszka pomidorów
mięso mielone (ok 250 gram)
tarty ser.
Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju wrzucamy cebulę, czekamy aż się zeszkli, wrzucamy mięso mielone, podmarzamy aż zmieni kolor i da się rozdrobnić, wrzucamy puszkę pomidorów i paprykę. Smażywmy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż sos zrobi się gęsty. Doprawiamy wg uznania (u mnie łyżeczka: oregano, bazyli, czosnku, ziół prowansalskich słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, pieprzu, chilli). Zdejmujemy z gazu. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st
Na dużej brytfance (taj co jest w komplecie z kuchenkami) rozsmarowujemy olej. Odrywamy po sporym kawałku ciasta, formujemy okrąg, nakładamy farsz, farsz posypujemy tartym serem i zlepiamy (jak zwilżymy brzegi wodą łatwiej będzie skleić. Farsz nakładamy na jednej połówce ok 2-3 cm od brzegu. Z takich proporcji wyszło mi 4 duże calzone.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut.
Uwaga po wyjęciu są bardzo gorące, nawet jak zwierzchu ciasto trochę przestygło farsz nadal jest gorący.

Smacznego.

P.S. do farszu można dodać pieczarek, zamiast mięsa mielonego pierś lub kiełbasę, szynkę itd. warzywa również dowolne

P.S.2 Nie umiem jasno i klarownie wklepywać przepisów
__________________
Pozdrawiam Paulina

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując