2010-02-16, 18:58
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: samotność dziecka w uk
Cytat:
Napisane przez kora1
Witam drogie Wizazanki,mieszkam w UK z moim synem ktory ma 10 lat ,przyjechal do Anglii w zeszlym roku i jest niestety samotny. Tam gdzie mieszkamy ( surrey) nie ma za duzo polakow ,a jak wiecie angielskie dzieci siedza w domach. Szkola jest swietna ,katolicka ale nie ma w niej polskich dzieci...Jestem zdesperowana by znalezc synkowi kolegow,nie moge patrzec na jego samotnosc,czy sa jakies matki ktore sa w podobnej sytuacji jak ja? Mieszkamy w okolicach Kingston ,chetnie spotkam sie z mamami ktore rozumieja przez co przechodzi moj Syn.
Pozdrawiam mamusie 
|
Kora, z własnego doświadczenia Ci doradze, jeśli pozwolisz:
Nie szukaj koniecznie Polaków jako znajomych dziecka, niech się integruje z dziećmi miejscowymi. Naprawde pomysł z zajęciami zorganizowanymi jest b. dobry, jesli nie zawsze możesz go zaprowadzic, to umów się z rodzicami innych dzieci, które jeżdżą na zajęcia. Raz ktos zawiezie Twoje dziecko, raz Ty zaprowadzich czyjeś razem ze swoim.
Zaproś do siebie jakąs koleżankę z pracy, która ma dziecko w wieku podobnym do wieku Twojego syna.
Twój syn musi tam życ z tymi ludzmi a nie szukac polskich rówieśników.
Wiem, że pewnie w Anglii jest inaczej niż u mnie ale moje dzieci przyjechały do Niemiec z zerową znajomościa języka, w poblizu nie mieszkają żadni Polacy, bylismy tu sami i zdani na siebie więc sytuację troche podobna mielismy. Trzeba sie otworzyc na ludzi wokół, bo to tez skutkuje różnymi znajomościami i czasem fajnym towarzystwem 
powodzenia!
|
|
|