|
Praca maturalna - mała podpowiedź
Witam Dziewczyny! Nie wiem czy w dobrym miejsu umieściłam ten wątek jeśli nie to z góry przepraszam Szukałam jakiegoś forum o książkach czy cos ale nie znalazłam:/
Więc sprawa ma się tak: liczę na jakąś podpowiedź odnośnie książek które mogę uwzględnić w swojej pracy maturalnej. Temat wbrew pozorą nie jest taki prosty jak się wydaje dlatego też proszę Was o pomoc.
Temat: "Przedstw kreacje bohaterów którzy doświadczyli okrucieństw II Wojny Światowej i PRÓBUJA ODBUDOWAĆ SWÓJ ŚWIAT WARTOŚĆI"
Doszłam do wniosku że temat tej pracy wymaga książki która opisuje czasy wojny A ZARAZEM okres powojenny no i oczywiście czyny, myśli czy cokolwiek tych bohaterów co wskazywać by miało na chęci odbudowania wartości. Ale niestety takich książek nie jest zbyt duzo ( z tego co wiem) BO muszą łączyć te dwa światy a przeważnie książki kończa się w raz z wojną.
Puki co mam:
Hanna Kral - Zdążyć przed Panem Bogiem
Jerzy Andrzejewski - Popiół i Diament
Wiersz Tadeusza Różewicza - Ocalony
Zamierzam również wykorzystać historię P.Ireny Sandler w oparciu o wywiady i film.
mam też książkę Romy Ligockiej - Dziewczynka w czerwonym płaszczyku ale nie wiem czy się nada bo jeszcze nie czytałam i niewiem czy kończy się w raz z wojną czy nie.
no i to nietety na tyle. Macie jeszcze jakieś pozycje godne polecenia?
Naprawdę bardzo mi na tym zależy i będę wdzięczna za każdą wypowiedź.
Pozdrawiam
|