Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Na odczepnego
Wątek: Na odczepnego
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2003-07-28, 20:48   #6
systematica
Wtajemniczenie

Re: Na odczepnego

Cześć
Ja też naprawdę nie widzę nic niestosownego w podaniu linka do archiwalnych wątków; proszę weź pod uwagę, że :

1/
Są wakacje - a to znaczy, że niektóre osoby, które zazwyczaj udzielają odpowiedzi, rzadziej zaglądają na strony - ale często użytkowniczki pamiętają że temat był już ciekawie omówiony, więc chociaż nie czują się na siłach żeby udzielić odpowiedzi - podrzucają linka I chwała im za to to chyba lepsze, niż zostawienie pytania bez odpowiedzi, prawda ?
2/
Bardzo, bardzo dobrym zwyczajem wydaje mi się korzystanie z wyszukiwarki na forum (po to powstała ) i lektura archiwalnych wątków na interesujący nas temat, ZANIM otworzymy nowy wątek. Dlaczego ? bo z tej wyszukiwarki korzysta wiele osób. Jeśli zaczniemy powtarzać w kółko te same odpowiedzi na typowe pytania, które powracają często, to ktoś korzystający z wyszukiwarki będzie miał do przeglądnięcia nie 50, a 500 postów, z czego 450 okaże się niepotrzebne ... to nie jest dobre rozwiązanie, prawda ?
3/
To jest publiczne, niekomercyjne forum; mnóstwo wspaniałych osób poświęca swój prywatny czas, żeby tu bywać i pomagać innym; i chyba je to nawet cieszy!
Ale nie wymagajmy zbyt wiele - czy można wymagać, żeby ktoś cierpliwie odpowiadał na TO SAMO pytanie po raz 10-ty ? 50-ty? Osobiście nie miałabym śmiałości
4/
Kiedy ja sama chcę się czegoś dowiedzieć, uzywam najpierw wyszukiwarki - czytam archiwalne posty na forum, newsy, artykuły. Wstyd powiedzieć - jestem jednym ze starszych bywalców wizażu, a nie przeczytałąm jeszcze wszystkich atykułów od deski do deski ! No i w potrzebie jakoś zwykle znajduję radę - nie pamiętam kiedy ostatnio otwarłam nowy wątek! Ale widoczie mam banalne problemy ...

pozdrawiam ciepluśko!