2010-02-18, 20:51
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zaburzenia snu ...
ja także miewam problemy z bezsennością - nie są może bardzo uciążliwe, ale odczuwalne, to takie incydenty, które zdarzają mi się raz na miesiąc, czasem rzadziej, czasem jest to jedna noc, czasem kilka z rzędu,
schematy są dwa - albo od razu nie mogę zasnąć, albo zasypiam i budzę się po 20-30 minutach i nie mogę już dalej spać...
mam dość regularny tryb życia, sporo się ruszam, moja praca bywa stresująca - ale to nie jest reguła, zdarzało się, że w najbardziej stresujących okresach spałam jak kamień... pełnia księżyca też wcale nie musi na mnie działać jedyny czynnik, który wydaje mi się prawdopodobnym powodem (chociaż i tu nie mam 100% prawidłowości) to gwałtowne zmiany pogody, jakieś fronty atmosferyczne - ale nie wiem na pewno czy to jest przyczyna
próbowałam różnych środków ziołowych, ale one totalnie na mnie nie działają, mimo tego, że po południu funduję sobie wysiłek fizyczny - to też nie działa... po prostu to czasem się zdarza i już
a co pomaga? najlepiej jest sobie odpuścić - jeśli masz komfort aby powiedzieć sobie "nie śpię, no i co z tego, najwyżej będę trochę bardziej senna w dzień" i poczytać w tym czasie książkę - to wiele daje, ja często miałam tak, że w łóżku przewracałam się z boku na bok (a ile mam przy tym destruktywnych myśli!) a kiedy przenosiłam się na kanapę, zapalałam światło i zaczynałam czytać i zasypiałam w 15 minut... naprawdę - jedną z gorszych rzeczy jest strach przed bezsennością, to niemal gwarancja kłopotów z zaśnięciem
jednak kiedy wiem, że następnego dnia muszę być w formie, albo jest któraś noc z kolei - wtedy biorę proszek nasenny - jeśli się nie przegina, i bierze się je stosunkowo rzadko, to nie jest nic złego, dodatkowo sama świadomość, że jest jakieś wyjście, że w razie czego coś nam pomoże zasnąć, działa na ludzi uspokajająco i odsuwa od nich strach przed problemem ze snem
nigdy nie byłam z tym u specjalisty - i dlatego chętnie przeczytam opinię eksperta lub innych wizażanek
Czas edycji: 2010-02-18 o 20:52
Powód: literówka
|
|
|