Własna firma- co powinnam wiedzieć? od czego zacząć?
Witam. Proszę o pomoc, myślę o własnym sklepiku, może jest ktoś kto podpowie mi co powinnam wiedzieć i od czego zacząć? Czytałam na necie jakie są pierwsze kroki w założeniu własnej firmy, i to myślę, że wiem. Prosiłabym abyście pomogli mi w wybraniu np. jaką formę podatkową wybrać? czy muszę być vat-owcem? kiedy trzeba mieć kasę fiskalną, a kiedy nie? A co z klasyfikacją PKD- tzn. wybrałam, ale nie jestem pewna czy dobrze, a tak w ogóle to mam mnóstwo pytań, czy jest w Gdańsku jakaś firma?.... czy może ktoś inny kto by mi to wszystko wytłumaczył, pomógł, pokierował?
Jak na razie tylko się "rozglądam" dowiaduje, czytam w necie, bo sama już nie wiem co mam robić, od długiego czasu nie mam stałej pracy, tylko od czasu do czasu gdzieś się na czarno załapie, ale to mnie już przestało bawić, coraz gorzej znoszę rozmowy kwalifikacyjne i wiecznie te "pierwsze" dni w pracy i kiedy już się przyzwyczaję - okazuje się że roboty już nie ma.
Dlatego chciałbym swój mały sklepik wielobranżowy, ale jak na razie nie wiem nic na temat prowadzenia własnej firmy.
To na razie tyle, pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc.
Miłego wieczorku życzę i kolorowych snów życzę.
|